Vi står mitt i en byggarbetsplats under våning tre och fyra i Mörby C.

Till vänster syns stora stöttande pelare under cementblock för ett nytt våningsplan. Rakt fram en stor tom yta där ICA Kvantums lokaler sträcker sig. Till höger ett gammalt bankvalv som ska nedmonteras.

– Det är ingen lätt sak att flytta, kan jag säga, säger byggprojektledare Elina Myhr, och visar med händerna hur tjocka dörrarna är till valvet.

Få har missat att det byggs i Mörby centrum.

Centrumledningen bjuder in för att berätta om planerna. I år ska nämligen en av de stora etapperna bli klar: Att bygga ett helt nytt butiksplan – den så kallade södra passagen – på våning tre.

Det lilla torget vid Thelins bröd och Åhléns blir större.

In genom lokalen där vaccineringslokalen tidigare låg och till höger ska det bli en butiksgata. Åtta, nio nya butiker och två, tre nya restauranger.

Vilka hyresgäster det blir är ännu inte klart.

– Under våren kan vi berätta mer. Till sommaren ska det vara klart, sen inviger vi till hösten, säger centrumchef Håkan Larsson, Skandia fastigheter.

Södra torget tar form

De senaste åren har nya projekt i Mörby centrum avlöst varandra.

Danderyds kommun, Systembolaget och biblioteket har flyttat in i nya renoverade lokaler. Butiksgatan på plan fyra har snyggats till, liksom fasaden ut mot motorvägen. Gamla posthuset har rivits liksom parkeringshuset vid Norra torget.

Under 2022 har Södra torget börjat ta form. Intill håller parken, som ska knytas ihop med Golfvägen, på att helt göras om. Något Mitt i rapporterat om tidigare.

Det byggs, byggs och byggs.

Mitt i:s reporter Anton Kyhlbäck, byggprojektledare Elina Myhr och Håkan Larsson, centrumchef, där ICA Kvantums nya lokaler byggs ut.

Mitt i:s reporter Anton Kyhlbäck, byggprojektledare Elina Myhr och Håkan Larsson, centrumchef, där ICA Kvantums nya lokaler byggs ut.

Stefan Källstigen

Tomma lokaler

Utvecklingen av centrumet är långtgående, och har skjutits på tiden.

I en tid då e-handeln konkurrerar med butiker och köpcentrum har det inte varit helt enkelt med kostsamma satsningar, berättar centrumledningen. Coronapandemin gjorde det heller inte enklare – då besöken till butiker och köpcentrum minskade på alla håll i landet.

– Vi är glada att vi gör det här nu, när besökarna har börjat komma tillbaka. Annars hade vi stått med många tomma lokaler som många andra köpcentrum gör nu, säger Håkan Larsson.

"En mix"

Mörby centrum öppnade 1961 och tunnelbanan invigdes 1978.

Enligt Skandia fastigheter har de idag uppemot 6 miljoner besökare ett vanligt år. Ungefär 65 000 bilar kör förbi här varje dag.

Två saker som har gjort att de klarat sig bra är mixen – att det inte bara är butiker – och kommunikationen, menar de.

– Vi kan inte alla vara lika stora som Mall of Scandinavia. Men vi lyckas genom att ha en bra vardagsmix, och det kommer vi fortsätta ha i framtiden, säger Håkan Larsson.

En illustrationsbild över hur Golfvägen och ingången vid Åhlens väntas bli.

En illustrationsbild över hur Golfvägen och ingången vid Åhlens väntas bli.

Skandia fastigheter

Centrumet får uteservering

Tillbaka till byggplatsen.

Bakom ett par dörrar håller butiksplanet på våning tre på att byggas ut. Håkan Larsson står intill skalet som ska bli O’Learys restauranglokaler, och pekar ut mot Golfvägen.

– Där blir det uteservering.

Han vänder sig 90 grader, mot den norra delen av centrumet.

– Och här mellan pelarna kommer butiksplanet gå, säger han och pekar med båda armarna.

Norra entrén byggs om

Utöver det nya butiksplanet ska Golfvägen rustas upp, där det blir nya 30-minuters gratisparkeringar.

I maj väntas Pressbyrån och Sushi Bar Kirin få flytta tillfälligt till en paviljong, då entrén från Norra torget får en tillbyggnad på 2000 kvadratmeter för nya kontorslokaler.

Vad kan man säga till de som är trötta på att det byggs?

– Vi förstår att det är jobbigt, vi tycker det också. Men vi är tacksamma för tålamodet, säger Håkan Larsson och Kajsa Sjöholm, marknadschef tillägger:

– Vi vill att danderydsborna ska vara nöjda och stötta sina centrum. Det behöver de lokala butikerna, säger hon.

2025 beräknas allt bli klart.

– Då räknar vi med att alla har flyttat in, och vi är klara, säger Håkan Larsson.

Illustrationsbild över den nya butiksgatan på plan 3, Mörby centrum.

Illustrationsbild över den nya butiksgatan på plan 3, Mörby centrum.

Skandia fastigheter

ICA kvantums lokaler en våning ned. I bakgrunden syns tillbyggnaden av det nya butiksplanet på våning tre - där butikerna planeras flytta in.

ICA kvantums lokaler en våning ned. I bakgrunden syns tillbyggnaden av det nya butiksplanet på våning tre - där butikerna planeras flytta in.

Stefan Källstigen