Lerinpackningen genomfördes i torsdags och minnesstenen kommer att vara lerinpackad i cirka två veckor innan det är dags för förgyllning av skriften.

Stenkonservator Paterik Stocklassa kan berätta om processen, och sitt arbete med minnesstenen:

– Först sprutar vi på ett tunt lager av etanol. Sedan använder vi bentonit-lera som har en bra förmåga att hålla vatten. Den har konsistens som en tjockare majonnäs, och fäster bra på stenen, säger han.

Den här leran gör att smuts och lavar mjukas upp. Sedan är det dags för nästa ingrediens, som de flesta har i kökslådan.

– Därefter packar vi in leran och stenen i gladpack och låter verka i cirka två veckor. Sedan, så försiktigt som möjligt, tar vi bort leran och borstar bort lavan och smuts, och rengör stenen ordentligt. Leran går sedan att återanvända flera gånger.

Nästa steg blir att förgylla texten, på båda sidorna av stenen.

Restes i maj 2009

Lerinpackningen av stenen är en del av arbetet med att bevara kulturarvet i Edsvik och bland andra kommunantikvarie Olof Svanberg, slottsintendent Peter Holstad och SKAB:s ordförande Thomas Ardenfors (M) var på plats när arbetet inleddes.

– Vi har mycket att vara stolta över i Sollentuna. Inte minst vår historia. Det är viktigt att bevara den, på alla sätt, för framtida generationer. Jag ser framemot att välkomna mängder av besökare till att upptäcka och återupptäcka den här minnesstenen och hoppas vi får förmånen att omhänderta fler viktiga historiska objekt i vår fina kommun, säger Thomas Ardenfors.

Monumentet restes i maj 1809 efter en skiss som Malla Silfverstolpe Montgomery hade gjort för att bearbeta sin sorg efter att hennes mormor Magdalena von Mentzer och hennes kusin och nära vän Thure Axel Rudbeck båda hade gått bort med bara några månaders mellanrum.