Expert. Paterik Stocklassa har arbetat som stenkonservator sedan 1989. Han är medlem av Nordiska Konservatorsförbundet Sverige och Stockholms hantverksförening, och en av Sveriges cirka tio professionella inom yrket. Foto: Cecilia Arwin

Monumentet i Edsvik räddas med spa-behandling

Den över 200 år gamla minnesstenen i slutet av Monumentsallén i Edsvik har fått en lerinpackning. Det är ett första steg i en rad underhållsåtgärder som inleds för att bevara stenen.

  • Publicerad 05:50, 14 sep 2021

Den har konsistens som en tjockare majonnäs.

Lerinpackningen genomfördes i torsdags och minnesstenen kommer att vara lerinpackad i cirka två veckor innan det är dags för förgyllning av skriften.

Stenkonservator Paterik Stocklassa kan berätta om processen, och sitt arbete med minnesstenen:

– Först sprutar vi på ett tunt lager av etanol. Sedan använder vi bentonit-lera som har en bra förmåga att hålla vatten. Den har konsistens som en tjockare majonnäs, och fäster bra på stenen, säger han.

Den här leran gör att smuts och lavar mjukas upp. Sedan är det dags för nästa ingrediens, som de flesta har i kökslådan.

– Därefter packar vi in leran och stenen i gladpack och låter verka i cirka två veckor. Sedan, så försiktigt som möjligt, tar vi bort leran och borstar bort lavan och smuts, och rengör stenen ordentligt. Leran går sedan att återanvända flera gånger.

Nästa steg blir att förgylla texten, på båda sidorna av stenen.

Restes i maj 2009

Lerinpackningen av stenen är en del av arbetet med att bevara kulturarvet i Edsvik och bland andra kommunantikvarie Olof Svanberg, slottsintendent Peter Holstad och SKAB:s ordförande Thomas Ardenfors (M) var på plats när arbetet inleddes.

– Vi har mycket att vara stolta över i Sollentuna. Inte minst vår historia. Det är viktigt att bevara den, på alla sätt, för framtida generationer. Jag ser framemot att välkomna mängder av besökare till att upptäcka och återupptäcka den här minnesstenen och hoppas vi får förmånen att omhänderta fler viktiga historiska objekt i vår fina kommun, säger Thomas Ardenfors.

Monumentet restes i maj 1809 efter en skiss som Malla Silfverstolpe Montgomery hade gjort för att bearbeta sin sorg efter att hennes mormor Magdalena von Mentzer och hennes kusin och nära vän Thure Axel Rudbeck båda hade gått bort med bara några månaders mellanrum.

Vacker plats. Minnesstenen från 2009 står i slutet av allén i parkens nordvästra hörn. Foto: Cecilia Arwin

Förlust av mormor tog Malla hårt

Malla Silfverstolpe Montgomery (1782–1861) växte upp hos sin mormor och morfar på Edsberg.

Morfar Thure Gustaf Rudbeck gick bort 1786 medan mormor Magdalena von Mentzer levde till 1809. Att förlora sin mormor tog Malla hårt.

Dessutom hade en nära vän, kusinen Thure Axel avlidit 1808. Han var löjtnant och var på grund av kriget mot Danmark-Norge förlagd till Eda skans i Värmland där han dog av sjukdom.

Som ett sätt att bearbeta sin sorg gjorde Malla en skiss till en minnessten och hur platsen skulle utformas.

Texten på stenen lyder: ”Minne av Magdalena Mentzer född d. 26 oktober 1726 död d. 3 februari 1809 och dess sonson Thure Axel Rudbeck född d. 15 februari 1787 död d. 6 september 1808. Åren åtskilde, kärleken och döden förenade.” På baksidan står: ”Broderlig ömhet, rätthet, barnslig tacksamhet, evig saknad. M.S.M.”

Minnesstenen kallas Monumentet och restes i slutet av Monumentsallén i parkens nordvästra hörn 1809.

Källa: Olof Svanberg, kommunantikvarie Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Tar hand om kulturfastigheterna

Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB, har bland annat i uppdrag att förvalta och utveckla kulturfastigheterna i Sollentuna för att säkerställa en viktig del i kulturarvet.

Avdelningen Kulturfastigheter ansvarar för att kartlägga, statusbesikta och på sikt renovera de kulturfastigheter som kommunen äger.

Våren 2020 tog kommunfullmäktige beslut om en långsiktig plan för Edsvik, där flera av kulturfastigheterna finns.

Under 2020 gjordes övergripande konditionsutredningar av flera byggnader runt Edsbergs slott och byggnaderna på Stallbacken. Underlaget är grunden för de mest akuta åtgärderna som måste till för att kunna bevara byggnaderna, och för en långsiktig underhållsplan.

Källa: SKAB

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Handgranat kastades in i fel lägenhet

Nyheter Stora polisresurser satsas för att få tag på gärningsmannen Enligt polisen var familjen som utsattes för explosionen vid ett flerfamiljshus i Rotebro inte den tilltänkta måltavlan.måndag 20/9 15:28

Kyrkovalet: Posk backade – men klart störst ändå

Nyheter Posk var bara ett mandat från egen majoritet i Sollentuna Det preliminära valresultat från Sollentuna församling var klart redan på måndagsmorgonen och det visade sig att Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, återigen fick klart flest röster av...måndag 20/9 13:18

Kvinna skadad vid explosion i Rotebro

Nyheter Fördes med ambulans till sjukhus i natt En kvinna skadades vid en explosion vid ett flerfamiljshus i Rotebro vid halv 4-tiden i natt. Hon har förts till sjukhus med skador i benen.måndag 20/9 6:59