Mohammed Salem är på ett korståg genom Sverige. Nästa stopp? Stockholm. Målet? Att bakpotatis ska bli en lika självklar del av den svenska folksjälen som cheeseburgare.
Ambitionerna är det inget fel på. ”Banger potato”, som hans Foodtruck heter ska bli ”McDonald’s-stora” och gå från import från Storbritannien och Nederländerna till att ha en egen svensk odlare som kan leverera potatisar i halvkilosklassen.
– Precis som Max (hamburgerkedjan reds.anm) säger ”vi har 100 procent svenskt nötkött” vill vi kunna säga att vår potatis är helt svensk, säger Mohammed.
Han hade aldrig smakat en bakpotatis för ett år sen. Nu har han käkat så många att han hellre äter ”vad som helst” förutom det.
Hur det gick till? Allt började när hans bror kom hem från en semester i Turkiet.
– Min bror hade ätit bakpotatis och sa att ”det är helt maxat”, han tjatade om att jag var tvungen att prova och till slut lagade jag det till hela familjen.
– Jag blev chockad över hur gott det var.
Det är svårt att skönja potatisen under alla tillbehör.
Privat
Visningar lockar kunder
Mohammed blev frälst och har sedan den där middagen i vardagsrummet i Umeå satsat allt på bakpotatis – och sociala medier.
En viktig anledning till att kunderna numera köar i över en timme för hans potatis är just de hundratusentals visningar som Banger potato dragit in på sociala medier, enligt Mohammed. Men än har han långt kvar till potatiskungen nummer ett – Ben Newman, eller Spudman som han kallar sig – britten med miljontals prenumeranter på Tiktok som gått i bräschen för att göra bakpotatisen trendig.
– Du lockar kunder om du får visningar, oavsett vad du säljer, säger Mohammed.
För bara några år sedan var”Spudman” en anonym gatuförsäljare i den lilla brittiska staden Tamworth.
Skärmdump/Instagram
Vad är det speciella med eran potatis?
– Vi har vår superröra ”smokey banger” som är gjord på majonäs, morötter och en massa trevligheter. Hela grunden är vegetarisk och sen väljer man om man vill lägga till protein.
Mohammeds food truck gjorde succé i Umeå och nu öppnar han sitt första ställe i Stockholm, i container-foodcourten vid DN-skrapan.
I Norrland hade han monopol på bakpotatisen men i Stockholm finns konkurrens från andra street food-hak.
Blossar det upp till potatiskrig i Stockholm?
– Hoppas det, för jag kommer vinna.
Mathistorikern Richard Tellström gillar sin bakpotatis med kryddsmör, helst till grillat.
Pressbild
Tellström: Rätt i tiden
De äldsta kända beläggen för bakpotatis på svenska restauranger som mathistorikern Richard Tellström hittat kommer från Norrmalm, närmare bestämt 1885 års meny på köttkrogen Jones grillrum.
Det framgår inte vad Albert och Rachel Jones toppade potatisen med men det var förmodligen inte ”smokey banger”.
– Bakad potatis med smör är föregångaren till de här rörorna – skagenröran kom till exempel först 1987.
Att bakpotatisen fått ett uppsving på samma sätt som råbiffen kan förklaras av det oroliga omvärldsläget. Under pandemins första månader ökade sökningarna på bakpotatisrecept med 131 procent, enligt Tellström.
– Det är bakåtblickande. Potatisen är varm och trygg ”mormorsmat”.