I några fönster hänger lakan, kanske för att hindra insyn, eller för att mörklägga lägenheten där innanför.
På en gård mellan några av modulhusen finns en lekplats och ett par odlingslotter.
I ett av modulhusen här i Beckomberga, i korsningen Spångavägen-Kopparbacken, bor Zamary Tamim, 37 år, med sin familj sedan 2022.
Bostäderna i modulhusen, främst tvåor och treor, är avsedda som tillfälliga genomgångsbostäder för nyanlända familjer, där de nyanlända har möjlighet att bo under fem års tid.
Zamary Tamim och hans familj flydde från oroligheterna i Afghanistan där talibanerna tagit över.
Området i Beckomberga där modulbostäderna ligger är ett bra område, tycker Zamary Tamim.
Anders Gustafsson
I Afghanistan säger Zamary Tamim att han jobbade som advokat.
Här i Beckomberga har familjen funnit en fristad, de trivs här.
– Det är ett bra område.
Hyran – 14 000 kronor i månaden
Familjen hyr en tvårummare i ett av modulhusen, på 62 kvadratmeter, för 14 000 kronor i månaden.
– Det är jättedyrt, tycker Zamary Tamim.
Modulhusen i Beckomberga är avsedda som tillfälliga bostäder för flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige, medan de söker eget permanent boende.
Anders Gustafsson
Under de tre år som familjen bott i modulhusområdet har Zamary Tamim sett nyanlända komma och gå.
– Nu kommer det flyktingar från Ukraina.
Samtidigt som han tycker området är bra säger Zamary Tamim att på ett sätt är det ett misstag att ha sådana här modulbostäder samlade så här. Nu blir det som att två kulturer, svenskar och nyanlända, lever sida vid sida, utan att mötas.
Modulhusen i Beckomberga ligger placerade i ett stort sammanhängande grönområde, i norr avgränsat av gatan Kopparbacken, i öster av Spångavägen, i söder och väster av naturmark som sträcker sig en bra bit bort i vardera väderstreck.
– Det skulle vara mer blandat, tycker Zamary Tamim.
Modulhusen i korsningen Spångavägen-Kopparbacken består av ett 70-tal lägenheter, främst tvåor och treor.
Färre väntas
Anna Mölgård, samordnare på stadsledningskontoret i Stockholms stad, säger att betydligt färre nyanlända väntas anvisas till Stockholms stad av Migrationsverket i år än under flyktingkrisen 2015–2016.
De som anvisas i dag är främst nyanlända från Ukraina.
– Stadens kommuntal för det här året är 129 personer. Ukrainarna är den i särklass största gruppen, säger Anna Mölgård.
Nyanlända väntas även från länder som Kongo, Eritrea, Sudan, Uganda och Turkiet.
"Lyckas alltid ordna egen bostad"
Enligt Anna Mölgård lyckas de som bor i någon av stadens cirka 450 modullägenheter runt om i staden, bland annat i Beckomberga, under de fem år de har rätt att bo i modullägenheten, ordna med egen bostad.
– Sedan är det varierande kvalitet på bostäderna och varierande längd på hyreskontrakten, det är inte alla som får ett förstahandskontrakt men ett andrahandskontrakt kan också vara en bra bostad, säger Anna Mölgård.
Stämmer det att ni tar en hyra på 14 000 kronor i månaden för en tvåa?
– Hyror för två rum och kök varierar med hur stora lägenheterna är men utgår från ungefär 11 000 kronor per månad.
Nyanlända familjer som omfattas av bosättningslagen och deltar i etableringsprogrammet, betalar hyra, säger Anna Mölgård. Förutom etableringsersättning har nyanlända familjer möjlighet att få bostadsbidrag och extra ekonomiskt stöd så att de kan betala sin hyra, berättar hon.
Familjerna får även utbildning och stöd från Stockholms stads bostadssociala resurs, SHIS, och av stadsdelen, hur de hanterar sin ekonomi för att inte dra på sig skulder.
Tidsbegränsat bygglov
Modulhusen i Beckomberga uppfördes 2021 och står på tidsbegränsade bygglov som gäller i högst 15 år. Hur länge modulhusen kommer att stå kvar, kan Anna Mölgård inte ge besked om.
– Behovet av genomgångsbostäder, modulbostäder, har sjunkit, men vi har också oss kravet från Migrationsverket att ha en beredskap, det åvilar kommunen att kliva in om det skulle vara så att Migrationsverket inte har tillräckligt mycket boende.
Zamary Tamim säger att han och hans familj planerar att bo kvar i Sverige. Målet är att skaffa jobb och bostad i södra Sverige, där familjen har vänner.
– Jag älskar Malmö, säger Zamary Tamim och lyser upp i ett leende.