Nästan åtta veckor efter valet kan det snart vara klart vilka partier som ska styra Haninge de kommande fyra åren.

Det menar i varje fall den minoritetskoalition, bestående av S, L, KD och C, som nu inlett samtal. Petri Salonen (C) tror att en lösning inte ligger alltför långt bort.

– Jag kan säga att det blir i närtid, men i övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) vill avslöja mycket i det här skedet. Men hon tycker att förhandlingarna går framåt, och tror att en lösning ska vara på plats till kommunfullmäktige på måndag den 7 november.

– Vi har bra samtal. Vi är också vana att samarbeta och har gjort bra saker under den här mandatperioden.

S var det parti som gick starkast fram i valet och ökade med tre mandat. Men tillsammans med samarbetspartierna landar koalitionen ändå bara på 29 av 61 mandat. Bildar de styre blir det alltså återigen i minoritet.

– Det är så vi har jobbat tidigare, och det är klart att det går, säger Meeri Wasberg.

V vill ingå i majoritetsstyre

Hon vill inte går in på hur samtalen med V går, men säger att det tidigare har fungerat med ett valtekniskt samarbete för att få majoritet.

Men V är inte intresserade av ett nytt valtekniskt samarbete. Gruppledare Petar Kotljarevski (V) säger att de vill vara med i styret, annars kan mittenkoalitionen inte räkna med deras stöd.

– Vi har samsyn i många frågor med de partierna, så vi är ute efter ett starkt majoritetsstyre, säger han.

M har inte gett upp

L meddelade efter valet att man inte kunde tänka sig att vara del av en politisk ledning med SD eller V. KD ville då inte ta ställning, men berättar nu att man samtalat med samtliga partier.

– Just nu för vi samtal med S, L och C. Men ingenting är klart. Att styra med Vänsterpartiet är inte aktuellt i dagsläget för KD, säger KD:s gruppledare Martin Strömvall.

Samtidigt har Moderaterna inte gett upp hoppet om ett styre ihop med L och KD, med stöd av SD, vilket total skulle samla 33 mandat. Sven Gustafsson (M), oppositionsråd den gångna mandatperioden, berättar att samtalen med KD och L nu har pausats, men att han vill plocka upp tråden igen.

– Den dörren är fortfarande öppen. Det skulle bli som i regeringen ungefär där SD får inflytande.

Vill ändra i nämnderna

Han berättar att M vill omöjliggöra för att det återigen blir ett minoritetsstyre. Därför har man genom kommunfullmäktiges ålderspresident initierat ett ärende till fullmäktige på måndag om att gå från nio till elva ledamöter per nämnd, med undantag för valnämnden och kommunstyrelsen. Ett förslag som innebär att en minoritet kan få svårt att få igenom sina förslag. Både V och SD är för förslaget, vilket innebär att det får majoritet.

– Vi kan inte ha ett system där mindre partier lockas med arvoden och poster i stället för att styras av sin politiska övertygelse. Det måste bli ett slut på det, säger Sven Gustafsson.

Mitt i har sökt Liberalernas gruppledare Nicole Forslund utan att få svar.