I början av maj började vaccineringen av hemlösa och andra socialt utsatta som har svårt att följa rekommendationerna och skydda sig själva och andra mot covid-19.

De har bland annat vaccinerats på vårdmottagningen Pelarbacken och på sprututbytet men regionen har fått kritik för att göra för lite för att nå ut till målgruppen.

https://www.mitti.se/nyheter/kritik-mot-regionens-vaccinationsplan-av-hemlosa/repuec!@MNK7jueyDIDr5JqJdO9zQ/

Med start i dag, måndag 24 maj, utökas nu vaccineringen av gruppen, när mobila vaccinationsteam börjar åka ut till flera frivilligorganisationer.

Blir drop in

Vaccinationerna kommer bland annat att ske på två av Stockholms Stadsmissions verksamheter, där det kommer att vara drop in för deras besökare och andra socialt utsatta.

– Vi är jätteglada att det här kommer igång. De deltagare vi möter har ofta bakomliggande sjukdomar och kan också ha svårigheter att ta sig till vaccinationsmottagningar. Det är en utsatta grupp som förstås riskerar att smitta varandra och andra ute i gaturummet, säger Stina Kelly von Essen, socialchef vid Stockholms Stadsmission.

Krävs inte id-kort

Hon har tidigare varit orolig för att det krävs id-handlingar och personnummer för att vaccinera sig, något många som besöker Stockholms Stadsmission saknar. Den frågan har nu regionen löst.

–  Det kommer att räcka att man uppger när man är född eller att vi känner igen dem.

Hur stort upplever ni att intresset är för att ta vaccinet?

– Den är lika varierad som i samhället i stort. Vi möter både de som säger “äntligen” till de som inte tror på corona och tycker att vaccin är läskigt. Jag tycker att informationen från regionen har blivit mycket bättre, bland annat har vi fått information till verksamheterna så att vi kan motivera till vaccination och tala om var man kan vaccinera sig, säger Stina Kelly von Essen.

Hon tror att vaccinationerna på Stockholms Stadsmission kommer att fortsätta långt in på sommaren.

Enligt regionens vaccinsamordnare samarbetar regionen även med fler organisationer för att nå utsatta, bland annat Frälsningsarmén, Convictus och härbärgen.