– Jackie, high five!

Den lilla Jack Russeln håller blicken stadigt fäst på bollen som Karla Hagman håller upp, samtidigt som hon lägger sin tass mot Karlas hand. Som belöning får hon bollen, som hon tar och springer med till ett av de andra barnen i ringen för att kasta.

På Jackies väst står det skolhund och det är precis vad hon är. För barnen i årskurs fem i Närlundaskolan är hon ett vanligt inslag på lektioner, utflykter och raster.

– Det finns så många användningsområden, Jackie kan hjälpa till med mycket, säger matten och läraren Kirsten Lindell.

Jackie är nu åtta år gammal. Hon och Kirsten Lindell har tillsammans gått en utbildning för att göra henne till skolhund, där de bland annat tränade på högljudda och svåra situationer, som att bestick kastades i golvet.

Det är matten Kirsten Lindell som ansvarar för att Jackie ska må bra i skolan.

Det är matten Kirsten Lindell som ansvarar för att Jackie ska må bra i skolan.

Mikael Andersson

– Skolhunden får absolut aldrig bitas, det viktigaste är att barnen inte far illa. Men Jackie attackerar aldrig i läskiga situationer, hon gör sig bara liten, säger Kirsten Lindell.

Fungerar som termometer

Hon är klasslärare för ett gäng femmor. På rasterna tränar de eller går på promenader och hon är med på lässtunder. Ibland är hon med i undervisningen, som under en NO-lektion när de lärde sig om lutande plan och Jackie fick demonstrera genom att åka rutschkana.

Men framför allt fungerar hon som känslomässigt stöd. När eleverna kommer in på morgonen markerar Jackie till sin matte om något barn inte mår bra, då vet Kirsten Lindell var hon behöver lägga lite extra energi.

– Hon är som en termometer för mig.

Jackie kan en mängd olika tricks, som att spela död och sitta fint på bakbenen. Karla Hagman kastar bollen till en klasskamrat.

Jackie kan en mängd olika tricks, som att spela död och sitta fint på bakbenen. Karla Hagman kastar bollen till en klasskamrat.

Mikael Andersson

Eleven Adelin Rafiki berättar att Jackie kan känna av om man inte mår bra, då kommer hon till ens sida och vill bli klappad.

– Då känns det bättre. Hon är bra att ha med när jag läser också. Jag önskar att jag hade en hund som Jackie.

Om en elev är arg eller ledsen kan den få gå undan och umgås med skolhunden. När Kirsten Lindell sedan kommer in för att prata brukar det bli lugnare och bättre samtal. När man klappar en hund sänks kroppens nivå av stresshormonet kortisol och ”må bra”-hormonet oxytocin ökar.

Är klassen på utflykt och Jackie märker att en elev känner sig ensam eller är lite utanför kan den personen få hålla kopplet.

Hjälper många barn

Majoriteten av föräldrarna är positivt inställda till skolhunden. Några av eleverna var rädda för hundar förut, men inte längre.

– Vi tog det väldigt lugnt i början. Det är skönt att ta tag i rädslan tidigt, och nu är alla vana vid henne, säger Kirsten Lindell.

Enligt eleven Ellen Lind är det inte svårt att koncentrera sig när Jackie är med, även om hon ibland kommer och vill bli klappad.

– Man vill att hon ska komma till en.

Det har blivit dags för lektion. Efter all lek på rasten är Jackie trött, så lektionen kommer bli lugn.

– Skolhundar har hjälpt så många barn. Hon kan hjälpa hemmasittare att komma tillbaka till skolan och är ett barn ledset kan de gråta ut hos henne. Fler skolor borde ha en skolhund, säger Kirsten Lindell.