I december 2023 fattade Mittenstyret i Upplands Väsby beslut om att inrätta en akutskola, dit elever som stör i årskurs 6–9 och stängs av från skolan tillfälligt skickas för att komma på rätt spår.

Det skulle vara en sista åtgärd efter allvarliga incidenter som grov misshandel, grova kränkningar eller långvarigt problematiskt beteende. 

Men sedan utbildningskontoret presenterat sin plan och kostnad – 4,4 miljoner kronor – för hur akutskolan skulle genomföras har Mittenstyret ändrat sig. Det kan inte prioriteras i nuläget, tyckte de.

– Även om vi skulle kunna få statsbidrag på knappt två miljoner blir det för höga kostnader jämfört med skolornas behov, säger Suzanne Enell (S) utbildningsnämndens ordförande.

Fyra elever stängdes av

Förra året stängdes fyra elever av från kommunala grundskolor i Upplands Väsby på grund av allvarliga ordningsstörningar.

– Olika skolor hanterar avstängningen på olika sätt. Eleverna får hemläxor, psykosocialt stöd och socialtjänsten kan involveras, säger Suzanne Enell.

Suzanne Enell (S), ordförande i utbildsningsnämnden.

Suzanne Enell (S), ordförande i utbildsningsnämnden.

Eva Dalin

Eleverna kompenseras för den undervisning de går miste om – en avstängning är längst en vecka i sträck och max två veckor per termin.

– Det är en absolut sista disciplinär åtgärd. Vi är generellt inte emot akutskolor, men i det här läget är det inte ekonomiskt försvarbart att att prioritera och lägga pengar på en sådan i Väsby.

I stället vill Mittenstyret fortsätta satsa på särskilt stöd, mindre undervisningsgrupper och stärkt elevhälsa.

– Det är också vad professionen efterfrågar. Framåt kan det även behövas fler platser inom resursskola, säger Suzanne Enell.

Men Hanna Broberg (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, är kritisk.

– Att ställa olika elevgrupper och deras olika behov emot varandra är fel. Barn med diagnos ska inte ställas emot de barn som skulle ha nytta av en placering på en akutskola, men det är vad styret motiverar sitt beslut med. Det går att göra flera, parallella satsningar – om man vill.

Hon tycker att en akutskola i Väsby skulle vara väl använda pengar, "med tanke på hur samhällsutvecklingen sett ut det senaste decenniet".

– Barn från så ung ålder som tio år riskerar att dras in i gängkriminalitet. Här tänker jag att vi verkligen måste prioritera att stävja våld, hot och andra kraftigt ordningsstörande beteenden redan i grundskolan – vilket en akutskola bland annat syftar till. 

 Hanna Broberg (M), utbildningsnämndens andre vice ordförande.

Hanna Broberg (M), utbildningsnämndens andre vice ordförande.

Privat

Hon drar även en parallell till grannkommunen Sigtuna, som startade en akutskola för snart ett år sen.

– Där har man både kö till platserna och man ser att insatsen får effekt både för eleven som erbjuds stöd på akutskolan och för hemskolan, säger hon.

Här hissar Suzanne Enell en varningens flagg.

– Det finns akutskolor runtom i landet med många tomma platser, vilket leder till höga kostnader för kommunerna.

Ärendet om att upphäva beslutet om akutskola kommer upp på kommunfullmäktige i april.