När mannen greps på påskafton, misstänkt för att vid flera tillfällen ha visat könet för flickor i Norra Ängby, hade han nyligen släppts villkorligt ur fängelse. Där avtjänade han ett straff för våldtäktsförsök, vilket Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

På påskdagen försattes mannen på fri fot, med motiveringen att det inte fanns skäl nog att häkta honom utifrån straffvärdet. Misstankarna om två fall av sexuellt ofredande i Norra Ängby kvarstår dock.

I måndags, den 12 april, greps och anhölls mannen på nytt, denna gång misstänkt för ett fall av sexuellt ofredande i centrala Stockholm i mars. På tisdagen släpptes han fri även i det ärendet.

– Under tiden han suttit anhållen kom det fram uppgifter som pekade mot en annan gärningsman. Det ledde till bedömningen att han inte skulle vara fortsatt anhållen för det, säger åklagare Maria Franzén.

Misstankarna mot den förste mannen har nu avförts i detta fall. Franzén vill inte säga huruvida någon annan är gripen eller anhållen.

Upprör

Att en sedan tidigare dömd sexualbrottsling har fått gå fri trots nya brottsmisstankar har vållat upprördhet bland Brommaborna.

Maria Franzén säger att hon kan förstå att fallen väcker vissa frågor. Hon upprepar budskapet om att brotten måste vara av tillräckligt allvarlig karaktär sett till straffvärdet, för att en person ska begäras häktad.

Om återfallsrisken säger hon att det är ett så kallat särskilt häktningsskäl som beaktas i en annan del av prövningen.

– Även om det finns en risk för återfall måste de brott som nu är uppe för bedömning vara tillräckligt allvarliga för att vara häktningsgrundande.

Ryktesspridning i sociala medier

Emir Gazibegovic, operativ samordnare för lokalpolisområde Vällingby, manar till lugn hos allmänheten. Han ser hur ryktesspridning har tagit fart i sociala medier och säger att det finns en fara i att föregå myndigheternas arbete.

– Självfallet har vi full förståelse för att medborgarna kan känna en oro, polisen tar det här på allvar och bevakar det.

Samtidigt kan spekulationerna i sig leda till en ökad otrygghetskänsla och till att andra än misstänkta far illa, fortsätter Gazibegovic.

Han tycker att fallet där misstankarna mot mannen lades ner illustrerar just detta.

– Frisläppandet påvisar väldigt tydligt faran i att förekomma polisen.

Utreds skyndsamt

Enligt åklagare Maria Franzén utreds händelserna i Norra Ängby skyndsamt, som sig bör när det rör sig om unga målsägande.

– Vi vill slutföra det så snart det går, säger hon.

Mannen själv, som alltså fortfarande misstänks för två fall av sexuellt ofredande, nekar till anklagelserna.

– Han förnekar dem å det bestämdaste. Det är de kommentarer jag kan ge, säger mannens försvarare Ronnie Wandt.

https://www.mitti.se/nyheter/misstankt-blottare-sattes-pa-fri-fot-gripen-pa-nytt/repudl!APlFyGQfrUJv7AzawOcjg/