Under våren kommer den öppna verksamheten på Solstrålen minska sina öppettider till två dagar i veckan i stället för sju.

– Vi fick information på ett möte i mars. Många kände sig frustrerade och överkörda. Det finns en hel del vuxna inom LSS som är rutinbundna. Då finns det risk för isolering när man inte kan gå till Solstrålen. Var ska man då hänga? säger Tomas Fogelholm som är en regelbunden besökare på Solstrålen.

Tomas Fogelholm, en av besökarna på Solstrålens torsdagsallsång, med gitarren i högsta hugg. Hans artistnamn är "Mr. Positive", men till minskningen av Solstrålens öppettider är han starkt negativ.

Tomas Fogelholm, en av besökarna på Solstrålens torsdagsallsång, med gitarren i högsta hugg. Hans artistnamn är "Mr. Positive", men till minskningen av Solstrålens öppettider är han starkt negativ.

Tomas Stark

Solstrålen drivs sedan januari 2020 av Indies Omsorg på uppdrag av Sollentuna kommun.

För drygt ett år sedan gjorde kommunen en uppföljning av verksamheten, och kom fram till att Solstrålen behövde bli bättre på att nå fler personer utan sociala sammanhang som riskerar att bli isolerade.

5,5 besökare per dag

Besöksstatistik för juni–oktober 2023 visade att antalet besökare är 5,5 per dag, vilket enligt kommunen innebär att Solstrålen inte nyttjas av Sollentunas invånare i den utsträckning som det är tänkt.

Kommunens kostnad, cirka 150 000 kronor per månad, bedöms som för hög i relation till antalet besökare. Då det dessutom är en verksamhet som bara erbjuder stöd till social gemenskap så är det uppskattningsvis personer med lågt omsorgsbehov som kommer till Solstrålen, enligt kommunen.

Vill dra ner tiderna bums

Därför har man nu beslutat att dra ner på öppettiderna. Avtalet med Indies löper ut först vid årsskiftet, men kommunen vill dra ner öppettiderna tidigare än så.

– Det pågår en omförhandling med utföraren just nu när det gäller justeringen av öppettider, och vårt förslag är att det ska ske nu i vår, säger Anna-Karin Stillfors, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgskontoret.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) berättar att nämnden ska fatta slutgiltigt beslut i september och tills dess ska man titta vidare på hur man kan nå fler berättar hon.

– Framför allt vill vi nå dem som bor hemma själva med boendestöd, inte i första hand de som bor på LSS-boende för de har bra stöd ändå.

Och då gör ni en neddragning av verksamheten nu i väntan på det?

– Det handlar inte om att dra ner verksamheten utan om att utveckla den.

Men att gå från öppet sju dagar i veckan till två är väl en neddragning?

– Men det handlar om vad för verksamhet målgruppen vill ha. Som det är nu är det inte motiverat att ha öppet sju dagar i veckan. Men vi förstår att en förändring alltid skapar oro, och vi tycker att öppna verksamheter är jätteviktiga, säger Anna-Lena Johansson.

Indies har valt att inte uttala sig. ”Vår dialog är med beställaren”, skriver Stephanie Engström, ekonomiansvarig på Indies, i ett sms.