Det var mitt i veckan. En torsdag i mars 2004, och en dag som skulle föreviga ytterligare en ishockeylegendar i Tumbatrakten.

Botkyrkas kultur- och fritidsavdelning höll på att undersöka möjligheten att träna issporter inne i Tumba idrottshus under sommarhalvåret. De fastnade för ett företag som lägger plastgolv som fungerar som is.

För att sälja in sin produkt hade företaget anlitat två välkända ambassadörer – bröderna Salming. Stig hade annat för sig just den här torsdagen, men lillebror Börje bodde i Vaxholm under den här tiden och tog sig hela vägen ut till Tumba för att provåka plastisen tillsammans med alla Botkyrkas unga som sysslade med skridskosport.

Skott i mål? Knappast!

Kenneth Jansson, enhetschef för anläggningsdriften av kommunens idrottsanläggningar, var den som arrangerade dagen med Börje.

– Vi hade en helkväll där vi hade bjudit in både Tumba och Tullinge ishockeyklubb och Botkyrka konståkningsklubb. Varje lag fick 30 minuter med Börje, så vi höll säkert på mellan 16 och 22. Han körde hela tiden – han tyckte det var kul, säger Kenneth.

Allting gick väl. Ungarna åkte runt, snackade och hade en lugn stund med ishockeylegendaren. Men så tog det en vändning.

Fick plötsligt feeling

– Börje gled mest runt hela kvällen och pratade med folk. Men där någonstans fick han plötsligt feeling för ett par skott mot det lilla innebandymålet som vi satt upp. Så han tog tag i en puck och satte fart och drog iväg den mot buren utan att tänka på att vi var i en sporthall, säger Kenneth.

Mål? Nej, det blev det inte. I stället for pucken rakt igenom väggen och vidare in i ett redskapsförråd. Vad som följde var ett rassel bland alla plintar, bommar och andra mål i förrådet. Allt till ett rungande åskådarjubel.

TILL MINNE AV. Börje Salming sköt ett skott som träffade fel i Tumba idrottshus. Sedan dess hänger en träskiva där. Efter Börjes bortgång har det beslutats att den ska förevigas.

TILL MINNE AV. Börje Salming sköt ett skott som träffade fel i Tumba idrottshus. Sedan dess hänger en träskiva där. Efter Börjes bortgång har det beslutats att den ska förevigas.

Albin Tingstedt

– Börje skämdes nog lite, så han var snabbt framme med en tuschpenna och skrev sin autograf på träskivan som vi satte upp.

Förevigad – för alltid

Sedan dess har en plexiglasskiva suttit som en barriär för att hindra någon från att förstöra skivan eller – gud förbjude – måla över den. De som minns händelsen blir bara färre och färre, och det finns heller ingen puck eller klubba kvar att minnas händelsen genom. Bara ett hål och en träskiva.

– Åren har gått, och Börje finns inte kvar längre så det känns ännu viktigare att bevara den på något sätt nu, säger Kenneth.

Nu har Kenneth siktet inställt på Botkyrka konsthall, där han hoppas kunna föreviga den gamla träskivan på något sätt.