Under slutet av förra veckan hade Westerlundska gymnasiet celebert besök.

Jämställdhets- och arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) var på plats föra att hålla ett anförande.

Och för att svara på frågor från elever, som många av dem är förstagångsväljarei årets val.

– Det är alltid intressant att få prata med ungdomar och få lyssna in deras frågeställningar, sa Eva Nordmark till Mitt i innan det var dags för henne att ställa sig på scenen i skolans aula framför ett knappt hundratal elever.

Ministerns anförande, som var dryga halvtimmen långt, handlade inte helt oväntat om jämställdhets- och arbetsmarknadsfrågor.

– En prioritering för mig är att minska gapet mellan hur mycket kvinnor och män arbetar i dag, sa Eva Nordmark efter att hon också pratat om mäns våld mot kvinnor och hur det borde förebyggas redan i förskoleåldern och om inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män.

En ljus framtid

Hon avslutade sitt föredrag för eleverna, som bland annat kom från skolans teknik- och naturprogram, med att deras chans att hitta ett jobb, med deras gymnasieutbildningar i ryggen, är god.

– Det kommer att gå bra för er gymnasieelever, framtiden ser ljus ut för er på arbetsmarknaden, sa hon och konstaterade att det i dag finns över 400 lediga jobbi Enköping enligt Arbetsförmedlingens platsbank innan hon öppnade för elevernas frågor.

Och de var många.

Ministern hade inledningsvis inga större svårigheter med att svara på dessa.

Fram tills dess att en elev frågade hur mycket hon tjänade.

– Hmm... svarade Nordmark och vände sig till sin pressekreterare som konstaterade att hon tjänar 112 000 kronor i månaden.

– 112 000. Ja, man tjänar ju bra som minister, fortsatte hon.

En stund senare frågade Noel Synnerfalk hur mycket Eva Nordmark betaladei skatt.

– Hur mycket betalar man i skatt i Nacka kommun? Det har jag faktiskt inte koll på. Men jag bor och betalar skatt i Nacka i alla fall.

Besökte hemtjänsten också

På förmiddagen, innan besöket på Westerlundska gymnasiet, var Eva Nordmark och besökte hemtjänstcentrum i Enköping.

– Vi pratade mycket om arbetsmiljön, hur viktig den är att utveckla, och om behovet av att anställa mer personal. En viktig konkret fråga som togs upp var arbetsskor, som man inte har inom hemtjänsten i dag.