Fred Sköld puttar för vinsten. Foto: Pekka Pääkkö

Minigolfbanan i Vasaparken har fått en ny fräsch look

Ut med det gamla och in med det nya. Under några veckor har blåa byggskynken täckt det som en gång var den röda gamla minigolfbanan i Vasaparken. Nu har skynkena och byggarbetarna lämnat och kvar står en ny, grön och fräsch minigolfbana.

  • Publicerad 06:15, 7 jul 2021

Man känner en stolthet nu när man jobbar här faktiskt.

Mitt i Vasastan har tagit sig till Vasaparken för att titta till den nyrenoverade minigolfbanan. Solen lyser, vid borden på Park Café sitter några gäster och dricker kaffe. På minigolfbanan spelar ett tiotal personer, både barn och vuxna.

Renoverades

Den första maj började den renovering som de anställda på Park Café velat ha i flera år. Den slitna, röda gamla banan som nästan ingen spelar på längre skulle bort. Något nytt behövdes.

– Vi har velat renovera länge och till den här sommaren fick vi tillstånd att göra det. Så renoveringen drog i gång första maj och blev klar helgen innan midsommar, säger William Wallström, driftansvarig på Park Café.

William Wallström, chef på Park Café är väldigt stolt över den nya banan. Foto: Pekka Pääkkö

– Väldigt roligt med den här banan jämfört med den gamla. Tidigare var det nästan tomt men sedan vi öppnade den här banan har det varit mycket folk och vi får även beröm av förbipasserande som tycker banan är fin.

När Mitt i Vasastan är på besök för att testa banan är tre unga vuxna i full gång med att avsluta sin första runda på den nya minigolfbanan.

– Det är jätteroligt att minigolfbanan finns här mitt i stan. Det är första gången jag spelar men jag kommer definitivt komma tillbaka, säger Fred Sköld.

– Banan är både fin och mysig. Det är bra att den ligger så centralt då är det nära till allting. Hade jag bott närmare hade jag kommit tillbaka oftare och spelat, säger Alexandra Dyson Helgesson.

Fred Sköld vann minigolfen efter särspel mot Alexandra Dyson Helgesson (mitten). Tilde Luengo (t.h) kom på tredje plats. Foto: Pekka Pääkkö

Ett lyft för parken

Den nya banan har med sin nya look blivit en tydligare del av Vasaparken. Bland Park Cafés anställda är glädjen påtaglig och betydligt många fler väljer att spela minigolf nu än innan renoveringen, berättar William Wallström.

– Den nya banan passar så mycket bättre in i parken än den förra gjorde, men färgerna och gräset så påminner den mer om riktig golf. Man känner en stolthet nu när man jobbar här faktiskt, säger han.

– Minigolfbanan har blivit ett lyft för parken och vi har ett fantastiskt läge. Det blir nog mer spontanbesök här än på andra banor på grund av läget.

Finns det en "minigolf-hype?"

– Ja, jag tycker att det finns det. Vi här på cafét spelade redan första kvällen vi öppnade och det är mycket folk här varje dag som spelar. En hel den barn men det är allra flest vuxna som kommer hit, säger William Wallström.

– Det känns som att sommaren startar nu när minigolfen är klar.

Mitti reportern Christopher Blanck testar nya minigolfbanan i Vasaparken. Han tog sig runt på 20 slag. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta om minigolf

Sätter du bollen på ett slag kallas det "spik".

Fyra typer av banor: Filtbanor, Europabanor, Betongbanor och MOS-banor (Minigolf Open Standard).

Minigolfen kom till Sverige 1932 från USA. Landets första bana byggdes i Eskilstuna.

Visa merVisa mindre