Tomtar har fest runt ett litet bord. Foto: Cornelis Rikken

Miniatyrbyn som sprider glädje

En liten miniatyrby vid Gubbängens t-bana har blivit en lokal snackis. Nu berättar skaparen av "Nisselandet" om hur idén bakom installationen.

  • Publicerad 12:22, 5 mar 2021

Det är så mysigt!

Vid ett runt bord sitter några tomtenissar och kalasar. Lite längre bort håller ett gäng snögubbar konsert. Mitt i allt står en skylt som proklamerar: "Allt kommer att bli bra".

Det var sent förra året som den lilla miniatyrbyn plötsligt dök upp strax intill Gubbängens tunnelbana, vid uppgången mot Gubbängstorget. Installationen har snabbt blivit en lokal snackis.

Byter tema efter säsong

Gubbängsbon Elisabeth Ohlin, 70, stämmer in i hyllningskören.

Det är så mysigt!, säger hon och skiner upp när hon passerar den lilla byn.

Hon berättar att det ofta adderas nya föremål och detaljer till verket: först var det genomgående jultema, men lagom till fettisdagen dök semlor upp.

Det är alltid något nytt.

Gubbängsbon Elisabeth Ohlin skiner upp när hon passerar "Nisselandet". Foto: Cornelis Rikken

Vem som ligger bakom verket vet hon inte, men säger att hon en morgon "såg en tjej stå och pilla med det".

Mitt i Söderort lyckas få kontakt med den mystiske konstnären, som vill vara anonym.

"Det finns ingen större tanke med att jag vill vara anonym, än den att verket inte handlar om mig, det är för alla", skriver personen.

Hen berättar att idén till "Nisselandet" kom efter att hen sett en bild på en liknande installation inne på Södermalm. Även där fanns en skylt med budskapet "Allt kommer att bli bra".

"Allt kommer att bli bra", står det på en skylt vid den lilla byn. Foto: Cornelis Rikken

"Jag blev så glad av den och ville skicka vidare. Jag började snickra lite, och när Folkhälsomyndigheten kom med budskapet om att läget tyvärr inte förbättrats tillräckligt för att lätta på rekommendationerna till jul, så skyndade jag mig att göra klart och ställa ut".

Nya karaktärer flyttar in

Den initiala tanken var att projektet skulle fungera som någon form av levande julkalender. Men i och med det oförändrade coronaläget har arbetet fortsatt, och flera andra Gubbängsbor har även börjat bidra till verket.

Hur länge skapandet fortgår beror på tid och ork, men tanken är att det ska byta skepnad igen.

"Snart är det för varmt för Snögubbarna och de får åka på sommarvistelse till nordpolen, i stället kommer några nya karaktärer att flytta in...", skriver kreatören.

Har du någon hälsning till Gubbängsborna?

"Ta hand om er, tusen tack för all uppskattning, och var inte rädd för att bidra till nisselandet om ni känner att något saknas."

Snögubbar håller konsert i miniatyrbyn. Foto: Cornelis Rikken