Torkan sommaren 2018 ledde till dåliga skördar och dyrt foder för landets hästägare och ridskolor. När den här sommaren började på samma sätt var oron stor för en upprepning. Sedan byttes sommarvärmen ut mot ihållande regn. Hur det landar totalt är för tidigt att säga.

– Men det kommer att bli en prisökning, absolut. Vi har haft samma leverantör i många år och han har flaggat för att priserna kommer att påverkas. Sedan vet vi inte riktigt hur den andra skörden blir än, säger Johanna Berglund, en av delägarna till Lövsta ridskola.

Även priserna på kraftfoder och strö har stigit mycket i pris den senaste tiden. Och förra vinterns höga elpriser påverkade också ridskolorna.

– Priserna skenar så det är klart att det är tufft. De enda intäkterna vi har är ju från riskoleverksamheten, säger Johanna Berglund.

Johanna Berglund på Lövsta gårds ridskola, med ponnyn Rosie, är beredd på ökade kostnader i höst.

Johanna Berglund på Lövsta gårds ridskola, med ponnyn Rosie, är beredd på ökade kostnader i höst.

Läsarbild

Kan inte höja mer

De höjde ridskoleavgiften för juniorer med 3 procent och för seniorer med 4 procent i våras.

– Vi skulle egentligen behöva höja mer men vi kan inte det. Vi ligger redan betydligt högre än de andra ridskolorna, men vi har inte samma förutsättningar, säger Johanna Berglund.

Hon syftar på att ridskolan har inte samma avtal med kommunen som de andra ridskolorna.

Mats Mellberg, ridskolechef på Sundby ridskola, tycker att det är svårt att säga nu hur de kommer att påverkas.

– Den frågan kanske vi kan svara på till 100 procent i oktober. Våra hästar har gått på bete – de har haft semester – och kom in för en vecka sedan. Det de äter nu köpte vi in i våras, säger han.

Mer kostnader

Men Mats Mellberg räknar ändå med högre priser i höst.

– Jag hörde precis på radion att havreskörden är betydligt mindre i år. Det betyder självklart att priset kommer att bli därefte.

En bonde på Ljusterö som Mitt i har pratat med säger att årets första vallskörd landade på 25 procent av en normalskörd.

Men Sundby ridskola höjer inte heller dem ridskoleavgifterna i höst.

– Vi har redan satt våra priser för både hösten och våren. De flesta ridskolor bestämmer ett pris inan teminen börjar. Sedan får det bära eller brista, säger Mats Mellberg.

Svalnat intresse

Han bekräftar att det har varit kämpigt för ridskolorna sedan en tid tillbaka. Samtidigt är ridning en dyr sport och intresset kan påverkas av den tuffare ekonomiska situationen.

– Höjer man för mycket har folk inte råd att rida. Vi har en målgrupp som är barn och ungdomar och många familjer har redan stora utgifter.

Johanna Berglund på Lövsta gårds ridskola märker att intresset har svalnat lite sedan boomen under pandemin.

– Vi märker av lågkonjunkturen, det har planat ut lite. Det är inte riktigt samma köer som det var för något år sedan.