Svårt. Innebandyn på Mälaröarna är en av de sporter som har lidit mest av hallbrist de senaste åren. Foto: Mostphotos

Miljoner i bidrag för tillfällig idrottshall i Träkvista

Mälaröarnas hallproblematik får en tillfällig lösning. Kommunen går nämligen in med tre miljoner för ett idrottstält i Träkvista "Det gynnar alla föreningar", säger Helena Butén Langlet (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

  • Publicerad 08:00, 27 dec 2021

Det har funnits ett behov av fler halltider på Mälarörana en lång tid

Under flera år har det varit problem med tillgång på halltider för Mälaröarnas idrottsföreningar och bland annat standarden på Bollhallen i Tappström har kritiserats.

Kommunen har planer på nya idrottshallar genom bygget av en ny skola på Bryggavägen och utbyggnaden av Sanduddens skola.

– Det kommer två nya stora hallar, men det är inom en tre- till fyra-årsperiod, säger Helena Butén Langlet.

Innan dess ska behovet lösas genom ett idrottstält på tomten vid Lidl i Träkvista. Butiken är markägare och för en dialog med Ekerö IK om hur planerna ska genomföras rent praktiskt.

Året runt-lösning

Ekerö IK har ansökt om bidrag och nyligen beviljade kommunstyrelsen ett bidrag på tre miljoner kronor från budgetreserven. Tältet ska stå uppe året runt tills nya hallar är klara.

– Det är ett tillfälligt bygglov och det gäller i tio år, säger hon.

Ekerö IK står för bland annat inköp, projektering och driftskostnader. När det väl är på plats är planen att Ekerö IK ska lägga många av sina inomhusaktiviteter i tältet.

– Samtidigt frigörs många av deras tider i exempelvis Mälaröhallen, skolsalar och andra hallar, säger Helena Butén Langlet.

Ekerö IK kommer ha de flesta tiderna i tältet, men det ska även finnas tider för andra föreningar.

– Den största delen av deras verksamhet är eftermiddagar, kvällar och helger. Dagtid kan skolor och andra föreningar använda den. Jag vet att exempelvis att pensionärsföreningar har behov av någon plats att dansa på.

Vid tältet ska det även finnas baracker för ombyte och dusch.

Välkommen satsning

Klubbens ordförande Nicklas Lindersson är glad efter beskedet om ekonomiskt stöd.

– Det känns jätteroligt. Det har funnits ett behov av fler halltider på Mälaröarna en lång tid, säger han.

Nu tittar klubben på exakt vilken typ av tält som ska köpas in.

– Planen är att det ska vara på plats för inomhusidrotternas höstsäsong 2022.

Det är även Ekerö IK som ska sköta tidsbokningen.

– Om det kommer utnyttjas till undervisning och av skolor har vi sagt att vi behöver stöd med driften och renhållning dagtid.

Skulle tältprojektet av någon anledning gå i stöpet betalas alla pengar tillbaka till kommunen.

Ordförande. Helena Butén Langlet (M) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Privat

Hundraåring

Ekerö IK bildades 1921, så i år firar alltså klubben 100 år.

I dag har Ekerö IK verksamhet i armbrytning, badminton, bordtennis, bågskytte, fotboll, futsal, innebandy, ishockey, parasport och skridsko.

Källa: Ekerö IK

Visa merVisa mindre

Mer röda prislappar och mindre oxfilé på öarna

Nyheter Handlare: "Inte bra för någon med prishöjningar" Det blir allt dyrare att fylla matkassen. I takt med inflationen söker sig allt fler Mälaröbor till kampanjvaror och röda prislappar.fredag 7/10 16:09

Zebra gästar Stenhamras bibbla

Nyheter Barnteater på biblioteket En liten zebra upptäcker världen i Stenhamra på söndag, när Cirkus Tigerbrand kommer till biblioteket med sin teaterföreställning.fredag 7/10 15:54

Så har grannarna har smyckat Älvnäs

Nyheter "Det skapar en vi-känsla" Den kända Harry Potter-busskuren har satt Älvnäs på kartan. Men det finns gott om igenkänning och populärkulturella referenser som lockar både stora som små till bostadsområdet. "Det strömmar in...fredag 7/10 15:45