Polisen larmades om situationen vid 08.25, där klimataktivisterna blockerade trafik in mot staden.

 – Vi har haft personer i körfälten, men de är borttagna därifrån och kontrolleras nu av polis, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen, vid 08.45 på morgonen till Mitt i.

Polisen kvar på plats

Ett trafikfält upptas just nu av polisens arbetet på platsen, berättar Hägg.

– Trafiken har ett fält öppet. Våra patruller är på väg att identifiera de som varit ute i körfälten. Vi försöker på plats ta reda på vad som hänt.

Det var miljöaktivister från miljöorganisationen Återställ våtmarker som befann sig ute på bron, bekräftar dess presskontrakt Helen Wahlgren.

 – Vi har genomfört en långsam ”slow walk”, där vi går långsamt i gatan. Detta på grund av att politikerna politikerna fortfarande inte agerar inför klimatkollapsen, säger Helen Wahlgren.

Vill förbjuda torvbrytning – på fredligt vis

Att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker den omstridda klimatorganisationens huvudsyften. Gruppen beskriver sig själva som ”en fredlig civil olydnadsrörelse bestående av vanliga människor med olika bakgrunder och i olika åldrar.” 

– Vi har skärpt våra krav mot regeringen. Att återställa vårmarker är det mest effektiva sättet att minska koldioxidutsläppen, säger Helen Wahlgren. 

Försvarar aktionen

Man ligger ensamma bakom de omtalade trafikblockaderna i Stockholmstrafiken sedan ett år tillbaka. Trots polisinsatsen på morgonen försvarar Wahlgren aktionen fullt ut.

 – Vi hävdar vår grundlagsskyddade rättighet. En demonstration måste vara störande för att vara effektfull, enligt europakonventionen och den svenska grundlagen. 

Under lördagen, 22 april. genomförde man även en slow walk inne i city och blockerade trafiken.