Spånga

Det är onsdag förmiddag och inne i Spånga bageris nedre våning jobbar Michaela Andersten för fullt med att få klart ytterligare en vit jultårta. Tillsammans med kollegan Urszula Zukowsk komponerade de tårtan inför säsongen. Lite söt, lite syrlig, helt enkel julig. Så beskriver Michaela smakerna.

Bråda dagar

– Det är en mazarinkaka med rostad mandel, saffranspannacotta, apelsincurd, färskostmousse och vispad pannacotta på toppen, berättar Michaela.

Spånga konditoris konditorer Michaela Bergsten och Urszula Zukowska kompletterar varandra bra, enligt dem själva. Men medan Michaela älskar att tävla håller sig gärna Urszula så långt ifrån tävlandet som möjligt.

Spånga konditoris konditorer Michaela Bergsten och Urszula Zukowska kompletterar varandra bra, enligt dem själva. Men medan Michaela älskar att tävla håller sig gärna Urszula så långt ifrån tävlandet som möjligt.

Judit Nilsson

Det är bråda dagar för 24-åringen från Rotebro. När hon inte jobbar har hon börjat hårdträna inför det konditor-VM hon precis blivit uttagen till. Som lagkapten är hon en av tre som i januari ska in i hetluften i Paris i kvalet till konditor-VM.

"I särklass största tävlingen"

Tillsammans med Guillaume Vilallonga (jobbar på Grand hotell) och Lennart Landh (bosatt i Jönköping och driver Lennart art ice event) ska Michaela försvara Sveriges färger.

– Det är kanske den största utmaningen en svensk konditor kan få på tävling, det är den i särklass största tävlingen i branschen, säger hon.

Michaela spritsar på visppannacotta på Spånga konditoris jultårta.

Michaela spritsar på visppannacotta på Spånga konditoris jultårta.

Judit Nilsson

På 5,5 timme i kvalet i Paris ska lagen presentera tre "skulpturer", en i is, en i choklad och en i socker, tolv identiska glassdesserter samt tolv små chokladdesserter i street food-format.

– Det känns nervöst, det är så otroligt stort. Det känns både läskigt och jävligt kul. Men jag är en vinnarskalle, jag vill Frankrike för att vinna.

Varför fastnade du för tävlandet?

– Jag presterar bäst under press. Jag kan vara otroligt tuff mot mig själv. Självförtroendet kan ofta svikta, men någonstans tror jag på mig själv trots allt.

Michaela avslutar med att toppa jultårtan med små guldfärgade julbjällror av choklad. 

Michaela avslutar med att toppa jultårtan med små guldfärgade julbjällror av choklad. 

Judit Nilsson

Mot Sverige i kvalet 18-19 januari står åtta andra länder, de fem bästa går till VM i Lyon i januari 2027. Frankrike, Belgien och Schweiz tillhör favoriterna.

Michaela har choklad som sin disciplin i tävlingssammanhang, men det blir faktiskt inte alltför mycket sött där hemma.

Väljer bort sött privat

– Jag gillar varken att fika eller att beställa in efterrätter när jag är ute, jag väljer hellre mat. Om jag får in en dessert så analyserar jag den i stället, jag njuter inte riktigt. Jag väljer chokladbollar om jag måste välja något. Delicato är fantastiskt, skrattar Michaela.

Finalen i konditor-VM sker i Lyon i januari 2027.

Tävlingserfaren. Michaela Andersten har sedan tidigare ställt upp i svenska skolmästerskapen för bagare, SM i pralintillverkning, SM för unga bagare, VM för unga bagare och mack-SM. 

Tävlingserfaren. Michaela Andersten har sedan tidigare ställt upp i svenska skolmästerskapen för bagare, SM i pralintillverkning, SM för unga bagare, VM för unga bagare och mack-SM. 

Judit Nilsson