Krögare. John, Allister, Amelia, Bennert, José och Catherine är några i gänget bakom Chelas och Tocayo. Foto: Jesus Rogelio (@gastronomical.pro.portio på Instagram)

Mexikansk vinbar kan ha brutit Verkstadsgatans förbannelse

På tio år har sex restauranger kommit och gått på Verkstadsgatan 3. Det har tyckts som en förbannelse vilat över platsen. Men senaste tillskottet – vinbaren Tocayo – verkar vara här för att stanna.

  • Publicerad 16:55, 9 jun 2021

Jo, vi har koll på att många har kommit och gått.

Salam Bombay. Simply Pam's. Sloppy seconds. Ma chère cuisine. Lilla Kabul. Restaurangerna har minst två saker gemensamt. Alla har de legat på Verkstadsgatan 3 – och de är de senaste i en lång rad restauranger som bommat igen på platsen.

Över adressen, nära Långholmsgatan, tycks det vila en förbannelse. På tio år har sex olika restauranger prövat lyckan, utan framgång.

Den 12 mars var det dags för ett nytt försök. Gänget bakom Chelas, den mexikanska restaurangen tvärs över gatan, öppnade vinbaren Tocayo på Verkstadsgatan 3.

Mot alla odds ser det ut att... fungera.

– Det har gått bra! Såklart är vi i en pandemi, så det är lite svårt, men nu när det blir varmare börjar folk leta sig ut mer, säger delägaren Amelia Handal.

Verkstadsgatan 3 - Söders bermudatriangel

Positivt. "Kvällssolen kommer vid 17, då är det nästan alltid fullt här", säger Amelia Handal. Foto: Amelia Handal

En bit av Mexico i Hornstull

På Tocayo står latinamerikanska viner i fokus, och de paras med en enklare matmeny i samma stuk.

I april öppnade de upp en uteservering, som varit välbesökt. En ansökan har även lämnats in för att få stänga en del av Verkstadsgatan, för att sätta upp en gemensam uteplats med Chelas, med utrymme för 20–30 platser till.

Är ni medvetna om förbannelsen?

– Jo, vi har koll på att många har kommit och gått. Men vi tänkte att de bara inte haft rätt koncept eller timing. För oss har det fungerat! Vi är inte oroliga.