Stopp för skidspår. Stockholms stad kommer inte att maskinspåra för längdskidor före 24 januari. Foto: Mostphotos

Mer snö väntas – men inga skidspår

Inga skidspår vid Hellasgården, Björkhagen och Kärrtorp – och inga plogade sjöisbanor på söderorts sjöar. Vintersporten drabbas hårt av Stockholms nedstängning.

  • Publicerad 11:06, 13 jan 2021

Väderprognosen lovar rejält med snö från lunch och framåt på onsdagen och många minusgrader de närmaste dagarna.

Men trots gynnsamma förutsättningar blir det inga maskinpreparerade skidspår, varken i Hammarby/Skarpnäck-området eller i övriga delar av Stockholms stad.

Idrottsförvaltningen har meddelat att de inte kommer spåra någon av sina slingor före 24 januari. Även skidspår omfattas nämligen av den nedstängning av kommunala anläggningar i Stockholm som gäller tills dess, och som ska hindra smittspridning. Detsamma gäller sjöisbanor.

– Jag förstår verkligen att folk är besvikna. Jag är själv en friluftsmänniska. Men så här ser restriktionerna ut, säger Petra Sundström, handläggare i friluftsfrågor på idrottsförvaltningen i Stockholm.

Hellasgården hyr ut skidor

De skidåkare som vill ta en sväng i skogen i Björkhagen, Kärrtorp får spåra själva. Inte heller vid Hellasgården kommer några spår att maskinprepareras. Däremot är skiduthyrningen där öppen.

”Då vi trots detta får förfrågningar om att hyra skidor har vi valt att hålla uthyrningen öppen från 11 januari”, skriver Hellasgården på sin hemsida.

Ingen bunkring av konstsnö

Vid anläggningen i Ågesta, söder om Farsta, finns möjlighet att utnyttja kylan och bunkra upp konstsnö till den dag restriktionerna hävs. Men inte heller detta kommer att göras, meddelar idrottsförvaltningen.

– Vi kommer kanske att testköra anläggningen men inte tillverka snö och lägga på hög. Vi vill inte göra det i det här ovissa läget när vi inte vet om restriktionerna kommer att förlängas, säger Petra Sundström.

Många är kritiska

Beskedet om utebliven spårning har fått många skidentusiaster att gå i taket.

”Makalöst bisarrt beslut”, skriver en följare i gruppen Ågesta utegym och motionsspår.

”I ett skidspår går det bra att hålla avstånd och det är dessutom utomhus. Det går att åka längdskidor smittsäkert!”, påpekar en annan.

Enligt Petra Sundström på idrottsförvaltningen handlar beslutet om att undvika folksamlingar i anslutning till spåren.

– Det handlar om att det samlas mycket folk på parkeringar och där man sätter på sig skidorna. Skulle det komma natursnö kan vi inte hindra folk att spåra själva. Men vi får inte locka dit folk.

Beslutet att stänga ner även utomhusidrotten fattade Stockholms stad på inrådan av Smittskydd Stockholm.

– Smittskyddsläkaren bad kommunerna att stänga och då är det självklart att vi gör det, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i en kommentar till Dagens Nyheter.

Hammarbybacken berörs inte

Privata företag kan däremot fortfarande ha öppet om de följer bestämmelserna i den nya pandemilagen. I Hammarbybacken pågår snötillverkningen för fullt och Skistar, som driver verksamheten, meddelar att man öppnar ”så fort vädret tillåter”.

Här finns det hopp om vintersport

Privata anläggningar omfattas inte av corona-stoppet.

Skistar meddelar att snötillverkning har inletts i Hammarbybacken och att den kan öppnas så snart det går att erbjuda tillräckligt bra skidåkning.

Även i Flottsbrobacken i Huddinge har snökanonerna varit igång under veckan men inte heller där finns något säkert öppningsdatum.

Konstsnöspår för längdåkning prepareras, vid rätt väderlek, bland annat vid Saltsjöbadens golfklubb i Nacka, Arninge golfklubb i Täby och Rudan i Haninge.

Visa merVisa mindre