Mer lokal mat på tallrikarna – det är målet med ett nytt upphandlingssystem som Ekerö kommun har dragit igång.

– Det är ett mervärde att få äta mat som kommer härifrån, säger My Berensson som är kostchef i Ekerö kommun.

En god relation till leverantörerna och till råvarorna gör att kockarna kommer laga maten med större omsorg, menar hon.

Mat med kärlek

– Alla våra elever kanske inte tänker på var maten kommer ifrån när de kommer jättehungriga till matsalen, men de kommer märka om den som har lagat maten har gjort det med kärlek.

My Berensson är kostchef i Ekerö kommun.

My Berensson är kostchef i Ekerö kommun.

Privat

Det nya systemet fungerar så att producenterna först anmäler sig och blir kvalificerade som leverantörer. När kommunen sedan behöver något ställer de frågan om tillgång och volym till leverantörerna i systemet. Kommunen kommer i detta inköpssystem inte ställa samma krav på leverans som i de stora avtalet.

– De avtalen kräver att man har upparbetad logistik och lager. Det här är mycket mer flexibelt vilket öppnar upp både för mindre aktörer och för att vi kan köpa mer säsongsbaserat.  

Även om kommunen aktivt söker aktivt efter lokal mat så finns det ännu inga mål uppsatta för hur mycket av maten som ska vara lokal.

– Vi måste testa det först för att se att det är ett tillräckligt bra system för både för oss eller leverantörer. Det här är ett första steg att lära känna varandra, säger hon.

Blir lokal mat dyrare?

– Det vet vi inte ännu. I vissa avseenden kanske, men då behöver vi jobba med våra menyer för att parara till det. Det är samma tänk som med ekologiska varor.