Mer lugn än ljusshow när belysningen tänds i Hässelby-Vällingby

Julbelysningen har tänts. Men något Las Vegas har det inte blivit av Hässelby-Vällingby.

  • Publicerad 20:22, 3 dec 2021

Till skillnad från i innerstaden, där vissa gator har olika julbelysningsteman, är satsningen på julbelysningen i Hässelby och Vällingby ganska anspråkslös. Med ett undantag – Vällingby centrum.

Här har det inte sparats på krutet. Ljusen finns både längs fasader och över gator. Här finns också stora stjärnor och renar.

– I andra områden tycker jag det kunde satsas lite mer. Ja, överhuvudtaget mer på belysning så man känner sig tryggare. Men här är det nästan för mycket, säger Vällingbybon Betty Kassa som kommer gåendes.

Bakom belysningen i Vällingby centrum står centrumägarna Svenska Bostäder. Någon tur ner för The Strip i Las Vegas är dock julen i Hässelby och Vällingby inte i övrigt.

Problem med elen

Skillnaden vid Maltesholmstorget vid Hässelby strand är påtaglig. Här står granen grön och grann på torget – men nedsläckt. I alla fall när Mitt i tittar förbi.

Ljusslingor sitter i granen, men av någon anledning är ljuset inte igång fastän klockan blivit kväll. Dagen efter vår Mitt i veta att ett problem med att koppla in elen ska åtgärdas.

Maltesholmstorget. I Hässelby strand var det inte mycket fart i granen när Mitt i kommer förbi. Har granbarkborren gått loss på ljusslingorna månntro. Foto: Anders Björklund

Önskar. Blomsterhandlaren Nick Nikafkar vid Hässelby strand önskar mer ljus på torget. Foto: Anders Björklund

Önskar. Hässelbybon Daniel Sandberg hade gärna sett en större satsning på julbelysning från staden och fastighetsbolagen. Foto: Anders Björklund

2,7 miljoner kronor

Bakom granarna vid Maltesholmstorget, Hässelby torg, Råcksta och i Vällingby centrum står Stockholm stads trafikkontor. Trafikkontoret lägger cirka 2,7 miljoner kronor på julgranar med tillhörande belysning runt om i staden i år.

– Det borde göras lite mer här i centrum. Det finns en ensam gran, men man kunde sätta upp belysning i ett par träd i alla fall. Det är jul och borde vara lite trevligare. Jag ska själv sätta upp lite slingor här utanför, säger blomsterhandlaren Nick Nikafkar som får medhåll av en annan handlare på Maltesholmstorget.

Tänt

Vällingby centrum tände belysningen 20 november.

Trafikkontoret lät tända julgranar vid första advent.