Mer kultur. Moment i Gubbängen, där Birgitta Linder jobbar, och Fanfaren i Farsta kan fyllas med mer kultur framöver. Foto: Mattias Kamgren (arkivbild)

Mer lokal kultur när publiktaket tas bort

Glädjen är stor bland kulturarrangörer i Farstaområdet, över att publikrestriktionerna snart försvinner. "Ett oerhört välkommet och glädjande besked", säger Birgitta Linder, producent på Moment i Gubbängen.

  • Publicerad 15:25, 17 sep 2021

Förra veckan kom beskedet som fick Kultursverige att jubla: Publiktaket för allmänna sammankomster tas bort den 29 september.

Lokala kulturutövare i Farstaområdet ser nu ljusare på framtiden.

– Äntligen börjar vi planera för konsertkvällar igen. Vi kan sikta på att fylla stora salongen för den produktion som har premiär den 1 december och att återuppta vår jubileumsshow med extra festivalkänsla känns inte längre särskilt avlägset, säger producenten Birgitta Linder på Moment teater i Gubbängen.

Den närmaste föreställningen Liz å Bill, med premiär 24 september, påverkas däremot inte. Den är byggd för en begränsad publik på 30 personer.

Föreningar i startgroparna

Marie Ehrenbåge, kultursekreterare på Farsta stadsdelsförvaltning, märker redan en effekt av regeringens positiva besked.

– Flera föreningar har hört av sig och planerar att öppna upp och dra i gång sina verksamheter igen, säger hon.

Som exempel nämner hon PRO Farsta centrums söndagsdanser som gör comeback i oktober och Hökis visrum som åter ska börja med öppen scen.

Åtta eldshower på lovet

Förändringen gynnar också barn och unga som kommer få fler lovaktiviteter att välja bland.

– Vi planerar för ett stort utbud av aktiviteter och evenemang för barn och unga på höstlovet, bland annat åtta stycken eldshower och Full fart Farsta i Farstahallen, säger Marie Ehrenbåge.

Dessutom kommer kulturhuset Fanfaren dra i gång både lunchkonserter och kvällsprogram inom kort. Bland annat dyker artisten Anna Järvinen upp den 13 oktober.

Även på Tegelscenen i Hökarängen händer en hel del framöver. Redan den här helgen gästar till exempel Stockholm Fringe Festival. Längre fram väntar både samhällskritik, barnmusik och monstruös balett.

– Efter nära två år av pandemi kan jag intyga att varenda en i huset längtar efter att möta publiken igen, säger Andréa Arlid, ordförande i föreningen som driver Tegelscenen.

Programmet hittar du på Tegelscenens webbplats.