Det var under söndagen, den 17 april, som Instagram­kontot, SD i Håbo, plötsligt bytte namn. Ett fd (före detta) lades och samtidigt publicerades en bild på ett peppar­kakshus och pepparkakor med blåmålade bokstäverna SD i en kakburk. Under bilden fanns följande text.

”SD i Håbo lägger nu ner sin Instagram. Föreningen befinner sig i kris och behöver nu tid att efter valberedningens misslyckande sätta ihop en ny lista till valet. 8 personer har hittills dragit tillbaka sina kandidaturer pga inkompetent valberedning, dåligt ledarskap och mobbing. Vi tackar alla som följt oss under dessa år.”

Anmälan till Instagram

Ett internt bråk som plötsligt blivit offentligt, tycks det.

– De är inte ens intern längre, säger Michael Rubbestad, partiets starke man lokalt.

– Det är personer som har valt att lämna partiet. Tyvärr är det så att den person som varit ansvarig mer eller mindre har kapat kontot. Det här är inget konto vi använder så mycket, vi kommunicerar främst via Facebook. Vi har gjort en anmälan till Instagram och så får vi se om vi kan få tillbaka inloggningsuppgifterna, fortsätter han.

Hur ser du på att en sådan här sak sker och bilden det ger av partiet?

– Det är klart att det är tråkigt att det finns folk som är ledsna och besvikna och väljer att agera på det här sättet.

– Jag tror ändå att gemene man förstår vad det handlar om det. Sverigedemokraterna i Håbo står stabilt. Vi är redo för valrörelsen med över 20 namn på listan.

Skulle lämna

Ett av dessa namn kommer att bli Michael Rubbestad, något som säkert kan överraska en och annan.

Så här sa han nämligeni november i samband med att han meddelade att han skulle lämna lokalpolitiken.

– Det är på intet sätt säkert att jag får förnyat förtroende i riksdagen nästa år, även om jag självklart hoppas det, men är det så att mitt riksdagsuppdrag inte förlängs så är det nog så att mitt politiska engagemang som förtroendevald efter valet läggs på hyllan.

Men nu blir han alltså kvar. Åtminstone ett tag.

– Jag kommer nog att stå med på valsedeln på plats sju, eller åtta. För att det ska bli en smidigare överlämning. Vi har många nya namn som kommer att få valbara positioner och om jag kan gå parallellt­ med dessa i början blir det en mer naturlig övergång. Kanske att jag sitter­i någon nämnd och sedan när det flyter på så kan jag avveckla mig helt, säger Michael­ Rubbestad.