– Vi är två som jobbar med det här nu, och vi har lagt mycket krut på att få ut information och nå alla enheter och berätta vilken viktig insats det är att kunna erbjuda unga en första kontakt med arbetslivet, säger Pamela Strindstedt, en av två feriesamordnare på arbetsmarknadsenheten.
Nytt för i år är att fem ungdomar fick som sommarjobb att starta ett företag ihop. Efter tre veckors introduktion med Lisa Carpevi, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum, fick de starta företaget och driva det fram till skolstarten i augusti.
– De får testa på att starta och driva företag. Sedan läggs det ner, lite som ett UF-företag, säger Lisa Carpevi.
Fem fick starta företag
En av de fem unga företagarna är 16-åriga Enkhsaruul Myagmarjau från Rotebro. Vi träffar henne i en trädgård i Töjnan, i full färd med att rensa ogräs från en stenläggning.
Enkhsaruul Myagmarjau berättar att Trädgårdsmästarna har fått ganska många uppdrag, inte minst i Töjnan där en tidigare nöjd kund la upp ett tips i en lokal Facebook-grupp.
Tomas Stark
– Först hade vi tänkt satsa på jordgubbsförsäljning. Sedan tänkte vi att vi skulle sälja glass på stränderna, men det stötte på hinder för vi hade behövt ha stora dyra frysboxar. Då såg det lite dystert ut. Men så kom vi på det här, att erbjuda hjälp med trädgårdsarbete, säger Enkhsaruul.
Trädgårdsmästarna, som företaget heter, har fått i alla fall något jobb att utföra nästan varje dag.
– Ja, det har gått bra, bättre än förväntat, säger Enkhsaruul.
"Jag är jättenöjd"
Hon berättar att man fick rangordna vad man helst ville arbeta med när man sökte sommarjobb.
– Jag la entreprenörsskap som förstaval och jag är jättenöjd. Jag är inte så van med trädgårdsarbete så det är mycket nytt, men roligt. Bäst är när man kommer till en trädgård som är … inte ful men … där det är mycket ogräs och så. När vi går därifrån ser det mycket finare ut. Då är jag nöjd med insatsen, och kunden också, säger Enkhsaruul.
Tidigare hade kommunen som medveten strategi att inte ordna många sommarjobb i egen regi. I stället subventionerade man lönen åt företag som anställde Sollentunaungdomar under sommaren.
Nu är inriktningen utbytt. De subventionerade lönerna är borta och man satsar betydligt mer på att kunna ordna fram sommarjobb åt så många som möjligt.
Jobbar mot tydligt mål
Något nytt politiskt beslut har inte tagits förklarar Pamela Strindstedt. I stället handlar det om att arbetsmarknadsenheten jobbar mot kommunens mål om inga utsatta områden 2030.
– Då behövs sådana här tidiga insatser. Och Sollentuna hade verkligen extremt få sommarjobb tidigare med tanke på kommunens storlek, säger hon.
De subventionerade jobben togs bort för de gick till unga från lite fel målgrupp, ofta sådana som redan hade möjligheter och kontakter, förklarar hon.
– Nu är det en lite annan ideologi. Kritiker kan säga att vi bara jagar stor volym och att de inte får några riktiga arbetsuppgifter utan bara sitter och skrollar på telefonerna hela dagarna, men så är det inte. Vi ser till att det är jobb med kvalitet och att det finns handledning.