Det blir ett begränsat julfirande i den gamla medeltidskyrkan med anor från 1100-talet, Botkyrka kyrka. Det meddelar Botkyrka församling.

– Botkyrka kyrka är vår äldsta kyrka i församlingen och den mest energislukande fastigheten vi äger. Det beror mycket på att den värms upp med direktverkande el. Så för att kunna upprätthålla vår verksamhet där vi möter människor ser vi att det är bättre att kallställa kyrkan under en period än att dra in på verksamheten, säger Erik Dufva, biträdande kyrkoherde i Botkyrka församling, och fortsätter:

– Detta gör vi också i solidaritet med övriga samhället. Vi behöver alla minska vår elkonsumtion och detta är det bästa sättet församlingen kan bidra.

Beslutet att sänka inomhustemperaturen i kyrkan till 10 grader är taget av församlingens kyrkoråd. Kyrkan är tagen ur bruk sedan i måndags och öppnar först igen den sista mars 2023.

Öppnas tillfälligt i jul

Ordinarie gudstjänster och andra kyrkliga aktiviteter som planerats i Botkyrka kyrka flyttas till Ljusets kyrka eller Klockargården i Hallunda/Norsborg.

Ändå är församlingens förhoppning att kunna öppna kyrkan just över jul.

– Det är en av tillfällena vi hoppas kunna fira i Botkyrka kyrka. Men utöver det kommer vi ha ett lika stort utbud av gudstjänster, konserter och mötesplatser som vi brukar ha under julhelgen, säger Erik Dufva.

Gör något åt problemet

Botkyrka kyrka har sedan 2019 ofta setts utsmyckad med byggstälningar. Både taket och fasaden har renoverats. Redan nästa år är tanken att församlingen ska se över värmesystemet i kyrkan och byta ut det gamla mot ett modernare och mer energieffektivt sådant.

– Det här har funnits med i planerna sedan tidigare, men så klart påverkar ju den akuta elsituationen i Sverige genom att det här kan ha skyndats på, säger Erik Dufva.

Finns det en risk att stängningen av Botkyrka kyrka blir längre än till den sista mars?

– Nej, det tror jag inte. Men om det är något vi har lärt oss av de senaste åren så är det att tillvaron kan vara osäker.