Medborgerlig samling (MED) kallar sig liberalkonservativa och skapades 2014.

I år är andra gången de kandiderar i kommunvalet i Järfälla och länsstyrelsens kontrollräkning visar att partiet för första gången kommer in kommunfullmäktige.

– Det känns alldeles utmärkt, det finns en hel del saker som behöver fixas med Järfälla, säger Fredrik Grufman, ordförande i MED Järfälla.

De viktigaste frågorna för partiet är enligt Grufman skola, bostäder och trygghet.

”Varning i Järfälla”

För vissa kan Fredrik Grufman redan vara ett känt ansikte som grundare till den lokala Facebookgruppen ”Varning i Järfälla” med över 17 000 medlemmar. Där varnar medlemmarna varandra för brott och annat som sker i kommunen. Grufman tror att gruppen kan ha en del att göra med valframgången.

– Folk hyser tilltro till det jag säger och det jag vill genomföra. Vi har visat oss på styva linan och vill göra kommunen bättre, det har vi hållit på med i många år.

Menar du att det är du som lett till framgångarna för partiet och inte er politik?

– Jag skulle säga att det finns en allmän idé om att det behövs mer ordning och reda med någon som handfast löser problemen i kombination med mig som person.

Mitt i har tidigare rapporterat om Grufmans kampanj mot bosättningar, där det främst bodde tiggande EU-migranter, i kommunens skogar. Det rapporterades då om att tonen i Facebookgruppens kommentarsfält ofta var hätsk och hatisk.I andra lokala Järfälla grupper uttrycker andra användare att det i ”Varning i Järfälla” är ett högt tonläge.

Hur ser du på ditt ansvar för det?

– Det är många som säger att det är dålig ton i gruppen och jag har ganska högt i tak. Men när jag ser personangrepp eller liknande i gruppen, det är något som jag inte accepterar och då åker de ut direkt. Vi vill inte ha den typen av retorik.

Partiet Nyans framåt

Även nystartade Partiet Nyans sticker ut, partiet får 0,60 procent av Järfällabornas röster i kommunvalet. Då partiet inte kandiderat i Järfälla kommer de rösterna räknas som ogiltiga.

Vilka som ska komma att styra Järfälla är fortfarande oklart. Mandatfördelningen gav, enligt det preliminära resultatet, inte något av blocken möjlighet att skapa majoritet på egen hand. Nu när MED har kommit in förändras mandatfördelningen igen. Vid denna pressläggningen var den slutgiltiga mandatfördelningen inte klar.