2017 klev de allra sista resenärerna av pendeltåget på Karlbergs station. Stationen ersattes av Stockholm Odenplan och när den gick i graven togs även bussarna bort.

Sedan dess har boende i Birkastan tvingats promenera till S:t Eriksplan för att ta sig någonstans.

– Det finns inte en enda buss här och vi är många äldre människor som bor här, säger Janita Wikström, som bor på Rörstrandsgatan.

Omställningen skapade diskussioner.

– Det var många som pratade om det här, att det inte var klokt att vi inte fick ha kvar en enda buss. Men det är klart man vänjer sig när det inte finns något annat.

Men efter en resa till Frankrike har Janita Wikström fått en ny idé – minibussar.

"Alldeles idealistiskt"

– Jag var i Frankrike nyligen och då såg vi de här små bussarna som trafikerade gatorna. Då tänkte jag att det vore alldeles idealistiskt att ha en liten buss som kunde utgå från Odenplan och åka en sväng runt i Birkastan.

Janita Wikström är själv närmare 80.

– När jag har varit ute och gått och börjar närma mig hem så brukar jag känna att det hade varit väldigt skönt att få åka en liten bit. Jättemånga som jag har pratat med som saknar en buss, säger hon och fortsätter.

– Jag förstår att man kanske inte vill ha stora, långa bussar här. Det vill nog inte jag heller egentligen. Men just en sån här liten buss skulle man ju kunna ha. Det vore väl inte så svårt. Man kan väl ha SL-kort till det med.

De små bussarna som trafikerade Frankrikes gator vill Janita Wikström se i Birkastan.

De små bussarna som trafikerade Frankrikes gator vill Janita Wikström se i Birkastan.

Privat