Ett gäng på cirka 30 veteraner tränar friidrott minst två gånger i veckan på Lidingö. På somrarna är de på Vallen och när hösten kommer tränar de inomhus, ofta på Bosön eller i Sätrahallen. I somras blev det tydligt att träningen gett resultat.

– Det var väldigt fina framgångar. Veteranerna i IFK Lidingö friidrottsklubb tog tillsammans 64 mästerskapsmedaljer, säger Ingvar Lindqvist.

Kul grej

Han har tränat friidrott på Lidingö sedan 1960, då han kom till ön från Blekinge. 1965 var han med och startade Lidingöloppet, sedan dess har han skjutit startskott under loppen.

Han har blivit utnämnd till årets Lidingöbo för sitt arbete med att träna ungdomar, och fått se Vallen blomma och bli till en riktig toppanläggning, enligt honom själv.

Men det är svårt att slå sommaren 2023.

– Att vinna SM i 100 meter med ett nytt knä hade jag ­aldrig kunnat drömma om. Jag ställde upp som en kul grej.

För två år sedan fick Ingvar Lindqvist en knäprotes och läkaren sa i all välmening att han kunde glömma löpningen. Men Ingvar stod själv för 16 av veteranernas 64 medaljer i friidrott.

– Så många mästerskapsmedaljer har jag inte tagit tidigare. Klubbrekord har jag också satt.

Är det verkligen bra att trotsa läkaren så?

– Jag har inte märkt av mitt knä. Det kan bli komplikationer sa läkaren – en skicklig Lidingöbo – men det gäller helt enkelt att lyssna på kroppen. Jag mår jättebra av det här och var vältränad innan operationen. Så det har man igen.

Tre av veteranerna från Lidingö är just hemkomna från EM i veteran-friidrott. En av dem, Lena Björk, vann guld.

Vänner och friskvård

– Träning är ju friskvård i den här åldern, och det kan inte bli bättre än så här för oss, säger Ingvar.

– Vi är ett väldigt fint gäng som har väldigt trevligt. Vi håller ihop för att vi har så roligt tillsammans.

Nästa sommar i augusti kommer VM i friidrott för veteraner att hållas i Sverige.

– Det är en stor grej. Vi ska försöka få ihop ett busslass– och vi har ett år på oss att träna. Så det blir ett spännande år.

Den 15 oktober ska klubben ha en träff och se hur många som vill haka på till VM och satsa sitt 2024 på mästerskapet.

Både Lena Björk och Ingvar Lindqvist skördade framgångar i sommar. Lena tog guld i SM i diskus och fick åka till europamästerskapen för veteraner i Italien, tillsammans med två andra Lidingöveteraner.

Både Lena Björk och Ingvar Lindqvist skördade framgångar i sommar. Lena tog guld i SM i diskus och fick åka till europamästerskapen för veteraner i Italien, tillsammans med två andra Lidingöveteraner.

Privat