Prestation. Bromma IF tog flera medaljer under utomhus-SM och klättrar i ungdomspoängtabellen. Bakom framgångarna finns hårt slit och bra strategi. Foto: Claudio Britos

Medaljregn över Bromma IF under utomhus-SM

Bromma IF:s ungdomar är starkare än någonsin. När SM var avklarat åkte klubben hem med hela tio medaljer. Receptet? Uppdelade träningsblock och peppande gemenskap.

  • Publicerad 15:41, 16 okt 2020

Vi vill ha en bredd, men samtidigt bryta loss de som vill satsa.

Utanför klubbhuset vid Stora mossens IP har man dragit fram skivstänger och vikter. Varje måndag och fredag är det styrka som gäller för friidrottsungdomarna i Bromma IF.

Stämningen är god, målet idag är att nå sitt max i tyngd och hejarop regnar titt som tätt när det är dags för någon att ta i. Lisen Rignell, 16 år, gör sig redo för marklyft. Hon har tränat sedan hon var nio år och tävlar i långsprint och häck. Under utomhus-SM kammade hon hela fyra medaljer.

– Vi har en bra gemenskap och har kul tillsammans, man pushar varandra. Men mycket är tack vare Tor. Om man reser bort gör han ett individuellt schema för en, säger Lisen Rignell.

Utrymme för elitsatsning

Flera av ungdomarna säger samma sak, Tor Pöllänen har hjälpt till att ta gruppen framåt. Han började som tränare för 2,5 år sedan, och har själv tränat i Hässelby SK, vunnit Finnkampen och tävlat i landslaget.

– Mitt fokus har varit att strukturera upp och samla ihop ett coachteam. För de som tycker att det är kul att träna är Bromma IF en perfekt klubb, men de som vill satsa på elitnivå har tidigare riskerat ramla mellan stolarna, säger Tor Pöllänen.

Han säger att Bromma IF alltid har varit som ett lillasyskon till de större klubbarna som Hässelby och Spårvägen. Det innebar att man förut tappade många talanger efter att de fyllt 15 år. De andra klubbarna kunde erbjuda bättre träningsförutsättningar med fler erfarna tränare.

Nu hoppas han att även de som vill elitsatsa ska få utrymme. Detta genom att exempelvis låta kastargruppen åka och träna med Hässelby på onsdagar, då Stora mossen inte har en kastbana, och att låta alla grupper träna tillsammans, oavsett om man är längdhoppare eller häcklöpare.

– Jag tror det är positivt på lång sikt, just den sammanhållning som finns. Men vi har dessutom en utvecklingsgrupp som elitsatsar. Vi vill ha en bredd, men samtidigt bryta loss de som vill satsa, säger Tor Pöllänen.

Medalj. Filip Olsson kom tvåa i hans första stafett-SM. Foto: Claudio Britos

Fokus. Två gånger i veckan är det styrketräning som gäller. För Lisen Rignell gick det väldigt bra under SM, hon tog medalj i stafett, häck, längdhopp och tresteg. Foto: Claudio Britos

Olika träningsperioder

Det är utvecklingsgruppen som är på plats idag, bestående av cirka 25 ungdomar i åldrarna 14 till 19 år. Genom att forma en annan långsiktig slags träningsplanering hoppas Tor Pöllänen att de aktiva ska utvecklas ännu mer. Därför har året periodiserats i form av grundträning i några månader, sedan förberedande tävlingsperiod och slutligen tävlingsperiod.

Och visst har det gett resultat. Under utomhus-SM tog man hem hela tio medaljer. En av de som tog medalj är Filip Olsson, 14 år. Han har tränat i klubben i sju år och fokuserar mest på längdhopp, sprint och tresteg.

– Jag kom tvåa i stafett-SM och tror jag var den yngsta som var med. Det här var mitt första SM och jag känner att jag blir bättre hela tiden, säger han.

Men förutom medaljerna noterades även 24 nya personbästa, och Bromma IF har nu gått från 35:e plats förra året till nionde plats i år i poängtabellen SM-pokalen för ungdomar, av totalt 118 klubbar i Sverige.

– Nästan alla persade (personligt rekord red.anm.) under SM, och det är kvitto på mer än talang, säger Tor Pöllänen.

Struktur. Tor Pöllänen har varit ungdomstränare i 2,5 år och har delat in träningsåret i tre olika block, något som gett resultat. Foto: Claudio Britos

Bromma IF

Är en friidrottsklubb som startades 1952. Har över 600 aktiva från hela stan i åldrarna sju år upp till juniorelit, men även flera aktiva veteraner.

Hemmarena och klubblokal ligger på Stora mossens IP.

I SM tävlar man i ungdomsklassen när man är mellan 15 och 17 år, och i juniorklassen när man är 15 år och äldre.

Under utomhus-SM för ungdomar och juniorer i slutet av sommaren tog man ett guld, fem silver och fyra brons.

Ungdomsgruppen består av runt 60 personer, 25 av dessa elitsatsar.

Visa merVisa mindre