Just den här dagen yr snön runt Katarinahusets takterrass som vetter mot Saltsjön. Det känns avlägset att här slå sig ner med en drink, men till sommaren ska det finnas plats för 70 gäster.

– Vi ser det inte som en takbar, mer en förlängning av restaurangen. Men det är kul, takterrass är nytt för oss. Och utsikten är otrolig, säger Matilda Jackson, vice vd för Svenska brasserier.

Restaurangkoncernen, nog mest kända för Sturehof och Riche, har på senare år gått ut starkt på Södermalm. På kort tid har de öppnat flera krogar, senast genom nyöppningen av Gondolen.

Vägg i vägg med den öppnar de nu alltså ytterligare en restaurang – Café Klotet.

"Jag ser det snarare som att de kompletterar varandra matmässigt," säger Matilda Jackson om att Klotet öppnar intill Gondolen.

"Jag ser det snarare som att de kompletterar varandra matmässigt," säger Matilda Jackson om att Klotet öppnar intill Gondolen.

Pekka Pääkkö

Kompletterar Gondolen

Namnet är hämtat från ölkaféet med samma namn som fram till 1931 låg vid Slussen.

– När vi förstod att det legat här var namnet givet. Vi vill skapa samma känsla av trygghet, värme och gemenskap som det dåtida ölkaféet.

Det ska vara den röda tråden för maten, vilken köksmästaren Louise Phalén står för. Menyn ska bytas ofta, efter säsong och vad som finns i skafferiet.

– Det ska kännas som att komma hem till mamma. Enkelt, varmt, rustikt och hemlagat. Jag fick smaka en macka i går, med rimmat fläsk och remouladsås. För mig är det klockrent, säger Matilda Jackson.

Ser du någon risk med att Gondolen ligger så nära?

– Jag ser det snarare som att de kompletterar varandra matmässigt. Gondolen är mer elegant och lyxigt.

I mitten av det runda bordet är det tänkt att till exempel livemusik ska kunna spelas.

I mitten av det runda bordet är det tänkt att till exempel livemusik ska kunna spelas.

Pekka Pääkkö

Moki och Don Cherry som inspiration

I oktober öppnade Gondolen efter att ha varit stängd i flera år. Det har rullat på bra, menar Matilda Jackson, även om till exempel DN sågade maten i en recension.

– Kommer en sådan recension får man ta till sig av det som är relevant och strunta i det man inte håller med om.

Inspirationen till konceptet för Klotet är också hämtad från konstnären Moki Cherry och hennes make, musikern Don Cherry. Två av Mokis verk ska upp på väggarna och hennes alster ska vara som en ledstjärna för den kultur som tar plats i lokalen.

Som att det i restaurangen finns ett runt bord, med ett tomt utrymme i mitten. Det påminner om en performance som paret gjorde på Moderna museet på 1960-talet, när Don Cherry satt och spelade mitt i ett instrument.

– I mitten av vårt bord kan liveband stå och spela. Det kommer att hända grejer och vi ska löpande utforska vad vi kan göra.

Café Klotet öppnar 20 februari.

Sommelieren Klara Earlingh är skolad i naturviner, men siktar här på att hitta en balans mellan dem och mer klassiska viner. "Allt som syns i vinkylen eller över baren ska gå att dricka direkt. Antingen vet du vad du vill ha eller så är det bara att gå till kylen och välja efter etikett."

Sommelieren Klara Earlingh är skolad i naturviner, men siktar här på att hitta en balans mellan dem och mer klassiska viner. "Allt som syns i vinkylen eller över baren ska gå att dricka direkt. Antingen vet du vad du vill ha eller så är det bara att gå till kylen och välja efter etikett."

Pekka Pääkkö