10.55

För 2,5 år sedan flyttade Ingwar Lässbu till Raksta efter att ha sålt sitt lilla hus på Brevik. I Raksta bor han i en sommarstuga från 1970-talet. Liksom Ingwar trivs hundarna Gin och Yowie här. ”Det bästa är att det är tyst och nära naturen. Det är bara är att gå ut i skogen med hundarna. Det är också trevligt att alla hälsar på varandra”, säger Ingwar.

10.45

Yvonne Cleve har tagit en kort förmiddagspromenad med Leif. ”Det är dotterns hund, men man kan säga att vi har delad vårdnad”, säger Yvonne. Hon har haft hus i Raksta sedan 1984. ”Då var det nog ingen som bodde här permanent. Nu är det i stället nästan inga hus som används som sommarstugor”, säger Yvonne. I början av 2000-talet flyttade familjen hit permanent efter att ha rivit sommarstugan och byggt nytt. ”Jag trivs jättebra. Det är vackert, nära naturen, nära stan och tyst”, säger Yvonne.

10.15

Rakstabor har alltid nära till vatten. Här finns lyxen att välja mellan hav eller sjöar. I norr omger Albysjön området med hopptorn, klippbad och sandstrand. Där Albysjön tar slut tar Kalvfjärd­ens vik vid och i söder finns Grändalssjön som vetter mot Tyresta naturreservat.

11.14

Ingrid Arais segelbåt Shandi – en Linjett på 30 fot – ligger på land i Tyresö båtklubb och görs redo för ännu en säsong. ”Det är en väldigt trevlig klubb. Jag stortrivs. Alla människor är trevliga och hjälpsamma”, säger Ingrid som har haft segelbåt sedan 90-talet. I vintras seglade hon över Atlanten mellan Kanarieöarna och Västindien. Det tog 23 dygn. ”Segling för mig är livet. Det är alldeles, alldeles fantastiskt. Frihetskänslan att styra kosan dit jag vill och leva ett enklare liv”, säger Ingrid.

10.25

Där Albysjön rinner ut i Uddbyviken låg tidigare ett av Sveriges första pappersbruk. Det fick i uppdrag att tillverka papper till Europas första sedlar. Här har även funnits en kvarn där också långväga säd från Estland och Ryssland maldes. I slutet av 1800-talet var kvarnbyggnaden fem våningar hög. Då brann den ner. På platsen finns nu det första elektriska vattenkraftverket i Stockholmområdet. Det levererar el än i dag.