Initiativtagare. Aktiviteterna kommer att äga rum på konstgräsplanen bredvid Munkmoraskolan, och ytorna runt omkring, berättar Mathias Gebreab. Foto: Eva Tonström

Mathias ordnar poppis sommarcamp i Munkmora

Förra året deltog 300 barn och unga, nu blir det favorit i repris. Under tre dagar ordnas sommarlovsaktiviteter i Munkmora-Lugnet – av en pappa i området.

  • Publicerad 08:48, 28 maj 2021

Förra året kan inte kallas annat än en succé. Med en rad företag som sponsrade och massa vuxna som ställde upp och hjälpte till kunde ett tre dagar långt sommarläger för barn och unga ordnas i Munkmora.

Totalt 300 barn och tonåringar deltog i allt från pyssel och rittält, fotboll och utelekar till chill-out-hörna där man kunde önska musik, och alla fick gratis lunch.

Stökig uppväxt

Nu gör han det igen, Lugnetbon och tvåbarnspappan Mathias Gebreab. Första veckan i juli går startskottet.

– Det är många barn och ungdomar som inte kommer iväg någonstans på sommarlovet, där det saknas ekonomiska förutsättningar. Oavsett om det är corona eller inte. Jag vill göra det jag kan för att ordna något åt dem, säger han.

Platsen han tänker sig är, som förra året, konstgräsplanen bredvid Munkmoraskolan och ytorna runt omkring. Flera av förra årets medhjälpare och sponsorer har redan meddelat att de är på.

– En sådan här sak bidrar också till gemenskap i området. Att man lär känna nya människor, börjar hälsa på varandra och knyter kontakter, säger han.

Mathias Gebreab växte upp med sina syskon och sin ensamstående pappa i Husby. Hans mamma lämnade familjen när han var liten och uppväxten var bitvis stökig, med droger och kriminalitet. Det här bidrog till att han var en av huvudpersonerna i SVT-dokumentären Älskade Husby som sändes förra året.

– Jag får lite samma känsla här som i Husby, det behövs mer kul aktiviteter för unga, i området där de bor, säger han.

Efterlyser hjälp

I dag jobbar han med barn och ungdomar i riskzon i Farsta stadsdel, och bor sedan sex år tillbaka i Lugnet med sin sambo och deras två barn. Han hoppas att hans aktivitetsdagar ska växa, till en årlig festival med ännu fler, och ännu större, sponsorer och samarbetspartners.

– Drömmen vore att kunna göra det här en hel vecka. Kanske några av idrottsföreningarna i kommunen vill vara med. Det skulle gynna inte bara barnen och deras familjer som deltar i detta, utan hela Värmdösamhället tror jag, säger han.

Till sommarens aktiviteter efterlyser Mathias ännu fler som vill hjälpa till, med sin tid eller med ett ekonomiskt bidrag, mat eller material och lekutrustning.

– Jag är tacksam för all hjälp. Ju mer det finns att göra för barnen, desto roligare. I år tänkte vi även ordna någon fysisk aktivitet för föräldrarna, så vill man hålla i ett yoga- eller träningspass av något slag får man gärna höra av sig.

Initiativtagare. Aktiviteterna kommer att äga rum på konstgräsplanen bredvid Munkmoraskolan, och ytorna runt omkring, berättar Mathias Gebreab. Foto: Eva Tonström

Alla aktiviteter är gratis

Vad: Aktiviteter för barn och unga i alla åldrar, till exempel badminton, kubb, frisbee och fotboll. I år blir det även fysiska aktiviteter för vuxna.

Var: Konstgräsplanen vid Munkmoraskolan

När: 5, 6 och 7 juli klockan 9-13

Hur: Allting är gratis och alla är välkomna. Det kommer att finnas lunch. Anmäl ditt barn, eller dig själv om du är tonåring, till mathias.gebreab@stockholm.se. Mejla även dit om du som företag eller privatperson vill hjälpa till på något sätt. Info läggs upp löpande i FB-gruppen Värmdöbor.

Visa merVisa mindre