I samband med Kristi himmelfärds-helgen förvandlades lugnet i Skokloster rejält när jättemässan Swedish Game Fair drog in med allt vad det innebar.

I fyra dagar pågick utställningen och 19 100 människor kom på besök. Många rejält långväga.

– Vi är jättenöjda. Vi hade inget sportfiske denna gången. Rekordet är 26 000 besökare. Det var 2018. Då hade vi strålande solsken och jätte­mycket sportfiske. I år var det väldigt dåligt väder, säger mässgeneralen Torbjörn Larsson.

Vartannat år

Det här var första året som Skokloster stod värd för mässan, men tanken är att det ska bli många fler till­fällen.

– Skokloster är en helt fantastisk plats och när vi skulle titta på ett nytt ställe så kontaktade vi Skokloster och kom överens. Vi hoppas att vi ska vara kvar här i många år.

– Den kommer att gå vartannat år framöver så nästa gång vi kommer tillbaka är 2024, säger Torbjörn Larsson.

Och det är en betydelsefull varannanårsbesökare som blickar framåt. Inte minst vad gäller skatteintäkter.

– Det är helt fantastiskt för jag förstår ju att det påverkar besöksnäringen otroligt mycket. Både när man ser många korttidsjobb på mässan, men också boende, butiker. Det är ett otroligt lyft för hela Håbo och Skokloster, säger kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin.

Rejäla tillskott

Och vilka pengar är det då det handlar om? Får Torbjörn Larsson som han önskar är det rejäla tillskott.

– Vi växer varje år och som mässa har vi nog blivit dubbel så stor jämfört med när vi startade. Vi generar nu 18 miljoner skattekronor till kommunen, men jag vill mycket mer än så. Mitt mål är att den siffran ska bli 40 miljoner.

Väldigt positiva

Och han tror att Skokloster är platsen där man kan undvika växtvärk och i stället­ blomma ut och nå full potential­.

– Vi var oroliga för trafiken, men vi hade skyltning, så det fungerade bra. Vi har en väldigt liten och tajt organisation­ efter pandemin. Nu ska vi växa och vi ser definitivt­ Skokloster som ett framtidsalternativt. Många som aldrig har varit på Skokloster var väldigt positiva till miljön där ute.