Det är en tidig och ljuvlig vårmorgon på bryggan mellan Smedsudden och Rålambshovsparken. I det intensiva solskenet njuter en handfull klubbmedlemmar av kaffet och utsikten mot Västerbron, Långholmen och Norr Mälarstrand.
– För att citera världsmästaren: ”Vill du också ha ett meningsfullt liv – gå med i Stockholms Kajak Klubb”, säger Gustav Tholcke, en av medlemmarna.
Världsmästaren heter Martin Nordstrand och är en av klubbens förgrundsgestalter.
Martin Nordstrand från Essingen vann nyligen världens största paddlingstävling.
Martin Svensson
Han vinner i princip alltid klubbens egna tävlingar, men i april vann 46-åringen dessutom världens största paddeltävling i Estland – Vohandu Marathon.
– Allt satt rätt från start till mål, säger Martin.
3 000 tävlande
Drygt 1 300 kajaker, kanadensare och gummibåtar kämpade mot varandra. 3 000 startande gör tävlingen till världens största, sett till hur många som paddlar samtidigt.
Kajaken är målad av Martins syskonbarn. "Under de tuffaste perioderna är det rätt kul att titta på målningarna och veta att det inte är bara jag som gör det här".
Martin Svensson
Martin kom in som trea över mållinjen. Men de två som kom före var k2:or – alltså kajaker där två personer paddlar tillsammans.
I enmansklassen var Martin därmed allra bäst.
– Det är helt sjukt, känns nästan surrealistiskt. Jag har vunnit två gånger tidigare, men i år var första gången som det var riktigt skickliga deltagare.
"Jag hade mycket träningsvärk ett par dagar efter tävlingen. Ont i ländryggen och blåsor på händerna. Men det kändes ändå mycket bättre än jag trodde att det skulle göra".
Martin Svensson
Loppet är tio mil långt. I åtta timmar och 21 minuter paddlade Martin non stop. Enda gången han fick vila armarna var vid fyra slusshöjningar.
Men då tvingades han i stället lyfta upp kajaken och springa på land så fort han kunde.
– Tävlingen är en fysisk prestation, men även en stor mental utmaning.
Halv chokladboll
En halv chokladboll var det enda han åt under loppet. Däremot drack han fyra liter sportdryck via ett slangsystem under flytvästen.
Det hela handlade med andra ord om en extrem insats.
– Det är jobbigt i perioder, man måste verkligen vilja det här.
Härlig stund i solen för klubbens medlemmar.
Martin Svensson
Det är lätt att förstå charmen med att paddla kajak när man står vid klubbens brygga i solskenet. Men det kräver en hel del att även ta sig hit en snöig dag i februari.
Men den fysiska prövningen till trots – Martin sticker inte under stolen med att det är underbart att paddla Kungsholmen runt.
– Som året runt-kanotist får man uppleva naturens skiftningar på ett speedat sätt. Det är jäkligt vackert.
Ska man gå in i sig själv, eller ta in intryck utifrån när man paddlar non stop i åtta timmar? För Martin är det ingen svår fråga. "Hela jag som person är rätt fladdrig, så jag tittar mycket på naturen och på de tusentals som följer tävlingen"
Martin Svensson
Tar in medlemmar
I Stockholms Kajak Klubb (namnet ska faktiskt särskrivas) finns 600 medlemmar och söktrycket är hårt. Men de försöker ta in alla som söker och se till att de kan gå de obligatoriska kurserna.
900 kronor om året betalar medlemmarna och då får de dessutom låna kajak om de vill. Man kan basta vid vattnet också – men med kravet att man paddlar innan.
– Det är jättekul att många söker sig hit. De som inte har testat kajakpaddling borde göra det. Det är bra träning och vi har en väldigt bra gemenskap här.