Hela 4135 stycken sökte till Liljevalchs vårsalong i år som startar den 24 februari och håller på till 23 april. En av de 159 konstnärer som blev utvalda är Ingemar Karlsson från Märsta. Vårsalongen innehåller 298 verk och två av dessa har Ingemar Karlsson målat.

– Jag blev rörd. När jag fick beskedet kom det en tår. Jag tänkte inte att jag skulle komma med. Jag skickade in anmälan med fem tavlor mest på skoj, säger Ingemar Karlsson.

På väggen hemma i Märsta hänger tavlor av olika motiv. En del av dem har Ingemar gjort själv. Där hänger också en tavla på ”Damen med slöjan”, en målning av Alexander Roslin från 1768. En kopia på den alltså. Originalet hänger på Nationalmuseum i Stockholm. Men den är en viktig pusselbit i Ingemars konstnärsliv.

– Man kan säga att det var den som fick mig att börja måla som liten. Jag tyckte mycket om den då och gör det fortfarande, säger Ingemar Karlsson.

Inspireras av naturen

Ingemar har bott i Märsta sedan barnsben. Inspiration till motiven hämtar han från minnen. Främst barndomsminnen men även historia.

– Jag har väl ingen specifik konstnär jag försöker efterlikna. När man går på museum och tittar på tavlor som de kända konstnärerna har gjort så kan man se "wow vilken blick". När man sedan går närmare så ser man att det bara är en vit liten prick, precis på rätt ställe. Sådant tycker jag om att titta på, säger han.

Ingemar Karlsson har målat under hela sitt liv men det var inte förrän han blev pensionär som han började ställa ut sin konst. Han målar hemma i lägenheten och det är mest akrylfärg som gäller.

Över 4 000 konstnärer anmälde verk till Liljevalchs vårsalong.

Över 4 000 konstnärer anmälde verk till Liljevalchs vårsalong.

Stefan Källstigen

Medlem i kulturföreningen

Han är medlem i Sigtuna kulturförening och har bland annat ställt ut i Sigtuna och i Husby.

– Jag har tidigare även målat med olja men det luktar så mycket. Och så måste man vänta och vänta på att det ska torka, säger han.

Ingemar ser fortfarande sitt målande som en hobby.

– Jag försöker bara att få målandet att kosta så lite som möjligt. När jag har sålt tavlor så har jag gjort det för några hundralappar så att jag kan köpa ny färg och så, säger han.

Ingemar vill gärna ställa ut fler gånger.

– Jag vill fortsätta att måla för det är så skönt. Jag kopplar av då. När frugan tittar på deckare så sitter jag och målar i samma rum så man ändå har sällskap.

Tidigare har han sålt sina tavlor för att få ihop lite pengar till ny färg och material.

Tidigare har han sålt sina tavlor för att få ihop lite pengar till ny färg och material.

Stefan Källstigen