Markus Granseths bläddrar. Plötsligt briserar han i ett dånande skratt när han ser en av Bettina Johanssons bilder som har fått ge liv åt hans sagor.

– Titta den här! En apa med en tratt på rumpan! Hahaha!

Det är sagan om apan Apis som blir gasig i magen av bananer, men har hittat ett sätt att återvinna energin och tackla de höga elpriserna.

300 000 poddlyssnare

Den 24 mars släpps boken. Dagen efter firar han på Akademibokhandeln på Odenplan med högläsning och tipspromenad.

– Jag måste släppa boken på något sätt också. Jag ska bara komma på hur, säger han och blickar mot golvet.

Trots att han inte har släppt något avsnitt av podden ”Godnattstund” sedan i augusti slog han rekord i januari: 300 000 lyssnare.

Historierna i podden han improviserat fram med hjälp av inspel och önskemål från lyssnarna. Därför saknade han skrivna manus att falla tillbaka på när han skulle förvandla de bästa sagorna till bok.

I stället tog han hjälp av artificiell intelligens, AI, som fick lyssna och transkribera.

Metoden hade en fördel.

– Jag kunde snabbt se vilka historier som höll i text.

Men också nackdelar.

– Jag kunde inte använda någonting. Den hade missförstått hälften.

Han beklagar att han är lite snurrig, ”gick upp klockan fem i morse”. Måndag till torsdag är han nämligen programledare för ”Barnmorgon” i P4. Samtidigt förbereder han för att producera nya avsnitt för ”Retorikmatchen” till Utbildningsradion, nyligen dök han upp som en hybrid av Jönssonligans Vanheden och Dynamit-Harry i ”Wild kids”, i sommar kanske han är programledare eller skådespelare i ”Sommarlov”.

– Egentligen är det super­korkat att göra så. Jag vill inte vara den där som ”har många bollar i luften”. Jag försöker renodla. Nu fokuserar jag mest på skådespelandet. Men jag jobbar ju nästan uteslutande med barnkultur, jag byter inte målgrupp.

Inget mer Julköket?

I december dyker han sannolikt upp som julvärd och lucköppnare i ”Julkalendern” igen. Många tittare kräver en ny omgång ”Julköket” – Markus Granseths mest älskade program. Han lagar mat med gäster men alla ingredienser missar bunken och träffar i stället den andra i ansiktet.

– Nej, nu får det väl vara nog?

Vilka reaktioner får du om du lägger ner ”Julköket”?

– Ja, det blir säkert ramaskri. Haha!