Härbärge. Maria Magdalena församling välkomnar de hemlösa som portats från S:ta Clara kyrka. Foto: Vilhelm Stokstad

Maria Magdalena öppnar härbärge vintern ut

Maria Magdalena församling öppnar sina lokaler för S:ta Claras härbärge vintern ut, efter att de nyligen behövt stänga av försäkringsskäl. "Vi kan inte bara sitta med armarna i kors," säger diakonen Anna Karin Strand Nilsson.

  • Publicerad 11:01, 28 jan 2022

I mitten av januari var S:ta Clara kyrka på Norrmalm tvungna att stänga sitt härbärge för hemlösa av försäkringsskäl.

Ebba Busch hyrde kyrka för att hjälpa hemlösa

För att tillfälligt avhjälpa situationen öppnade därför Folkungakyrkan på Södermalm upp sina portar under tre nätter i förra veckan.

Hemlösa välkomnas till Folkungakyrkan

Mer långsiktig lösning

Nu erbjuder Maria Magdalena församling sina lokaler för en mer långsiktig lösning. Med start i torsdags kan ett 30-tal personer välkomnas två nätter i veckan.

– Vi hade svårt att smälta att de inte kunde vara kvar i S:ta Clara. Vi har stora, fina lokaler, så vi kontaktade S:ta Clara och lyckades hitta en lösning, säger Anna Karin Strand Nilsson, diakon i församlingen.

De hemlösa ska dock inte sova i själva kyrkan, utan i församlingens lokal på S:t Paulsgatan.

Öppet mars ut

Förutom att sovplatserna nu finns på Söder ska verksamheten fungera som innan, med samma personal och med att det bjuds på middag i S:ta Clara.

Maria Magdalenas församlings lokaler har gjorts tillgängliga mars ut. Sedan ska saken utvärderas för att se om det går att hitta en lösning för nästa vinter.

– Det är viktigt att påpeka att är staden, socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret för de här personerna. Men innan det är löst kan vi inte sitta med armarna i kors, säger Anna Karin Strand Nilsson.