I mitten av januari var S:ta Clara kyrka på Norrmalm tvungna att stänga sitt härbärge för hemlösa av försäkringsskäl.

https://www.mitti.se/nyheter/ebba-busch-hyrde-kyrka-for-att-hjalpa-hemlosa/repvam!Tyh4LAc5IkY@z2EPPhwjvg/

För att tillfälligt avhjälpa situationen öppnade därför Folkungakyrkan på Södermalm upp sina portar under tre nätter i förra veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/hemlosa-valkomnas-till-folkungakyrkan/repvaq!olVfJXxD5ixHgb5E0ZrQw/

Mer långsiktig lösning

Nu erbjuder Maria Magdalena församling sina lokaler för en mer långsiktig lösning. Med start i torsdags kan ett 30-tal personer välkomnas två nätter i veckan.

– Vi hade svårt att smälta att de inte kunde vara kvar i S:ta Clara. Vi har stora, fina lokaler, så vi kontaktade S:ta Clara och lyckades hitta en lösning, säger Anna Karin Strand Nilsson, diakon i församlingen.

De hemlösa ska dock inte sova i själva kyrkan, utan i församlingens lokal på S:t Paulsgatan.

Öppet mars ut

Förutom att sovplatserna nu finns på Söder ska verksamheten fungera som innan, med samma personal och med att det bjuds på middag i S:ta Clara.

Maria Magdalenas församlings lokaler har gjorts tillgängliga mars ut. Sedan ska saken utvärderas för att se om det går att hitta en lösning för nästa vinter.

– Det är viktigt att påpeka att är staden, socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret för de här personerna. Men innan det är löst kan vi inte sitta med armarna i kors, säger Anna Karin Strand Nilsson.