Majorna

Doften av thaicurry letar sig hela vägen ut på den lummiga innergården nedanför landshövdingshuset i hjärtat av Majorna.

Maria Zihammou står i sitt enkla lägenhetskök och hackar röd chili medan risnudlarna sjuder på spisen. På klaffbordet i trä står ett stort fat med morötter, sockerärtor, salladslök och upptinade kaffirlimeblad.

Hon är matjournalisten, matstylisten och kokboksförfattaren som hittat sin grej: Att förenkla matlagningen och göra världens olika kök tillgängliga för alla.

Råvaror. Sockerärtor, morot och broccoli är varken dyrt eller svårtillgängligt, men kan enkelt få en asiatisk smak.

Råvaror. Sockerärtor, morot och broccoli är varken dyrt eller svårtillgängligt, men kan enkelt få en asiatisk smak.

Dino Soldin

Mångkulturell mat

Uppvuxen i ett hem präglat av matglädje och stor gemenskap runt måltiderna har matintresset alltid funnits nära till hands. Med en pappa från Marocko och en svensknorsk mamma är det flera matkulturer som samsas i hennes kök. 

En del kanske känner igen henne från TV4:s matlagningsstudio som hon brukar gästa.

– Smaka här nu, det är lite hetta, säger hon och doppar ner en tesked i den krämiga såsen innehållande vitlök, schalottenlök, ingefära, citrongräs, röd chili, koriander, fisksås, soja och kokosmjölk.

Rätta nyansen. För kokboksförfattaren Maria Zihammou, som även är matkompositör är färgskalan viktig i uppläggningen.

Rätta nyansen. För kokboksförfattaren Maria Zihammou, som även är matkompositör är färgskalan viktig i uppläggningen.

Dino Soldin

Använder svenska råvaror

Receptet är från hennes senaste kokbok Asiatisk mat, som nyligen kom på tredje plats som bästa asiatiska kokboken i världen i Gourmand Awards, mat- och dryckesböckernas Oscarsgala.

– Det känns enormt roligt och hedrande att få ett så fint pris.

Maria Zihammou vill avdramatisera matlagning och öppna upp för fler än de där fem rätterna som många fastnat i.

Hon menar att man varken behöver en massa dyra råvaror, avancerad utrustning eller gott om tid för att kicka igång ett matlagningsintresse och en nyfikenhet för nya matkulturer.

– Jag har försökt att förenkla den asiatiska maten och använder nästan bara svenska råvaror. Det viktiga är att förklara det asiatiska smakskafferiet. Jag har med mina favoriträtter där du hittar smaksättare som du kan använda om och om igen, som soja, fisksås, chili och aromatiska örter med mera.

Bokförlaget Semic

Lagar mat i ett magasin

Ett exempel på hur hon "göteborgifierat" en typisk asiatisk rätt är hennes bao buns med panerad stekt fisk istället för långbakad fläsksida.

– Med väldigt enkla tekniker kan man ändå få fram de klassiska asiatiska smakerna.

Hon häller upp den kryddiga currygrytan i keramikskålar som en vän till henne tillverkat.

Utanför det öppna köksfönstret har sommaren slagit ut i sin fulla prakt och för Maria Zihammou stundar snart några veckors semester.

Men ett par events har hon inplanerade, bland annat ska hon laga mat utanför Smögen i slutet av juli.

– Jag ska köra en pop up-restaurang på Hampholmen, en ö utanför Smögen, där jag ska laga mat i ett magasin mitt ute på havet.

Bokförlaget Semic