Sollentuna

Margot Freiman, 87, är multisjuk vilket påverkar hennes rörelseförmåga. Något som blev ännu värre när hon drabbades av ett virus i hjärnan.

I samband med det beviljades Margot utöver hemtjänst även dagverksamhet på Solrosen två gånger i veckan.

– Jag trivdes jättebra. Där får man använda huvudet och får stimulans. Det var frågesport och spel, säger Margot Freiman.

Men i höstas drogs beslutet in efter att kommunen gjort en ny biståndsbedömning. Nu sitter hon ofta ensam och isolerad i sitt radhus i Rotebro.

– Jag saknar det sociala umgänget. Sedan november har jag varit utanför dörren två gånger. Jag blir så nedstämd, säger Margot.

När den nya biståndsbedömningen gjordes ansåg kommunen att hon hade blivit bättre och med hjälp av färdtjänst kunde ta sig till kommunens öppna träffpunkter för seniorer. Därmed menar kommunen att hon har en "skälig levnadsnivå".

– Men på träffpunkterna är det större grupper och aktiviteter som dans och hjärt- och lungräddning. Sådant kan inte Margot vara med på, säger Nina Krause.

Hon är Margots medicinska fotvårdare och har märkt hur Margot nu saknar den gemenskap hon hade på Solrosen.

Nina Krause har lärt känna Margot och engagerade sig för att försöka hjälpa henne att få till en ändring av kommunens beslut.

Nina Krause har lärt känna Margot och engagerade sig för att försöka hjälpa henne att få till en ändring av kommunens beslut.

Tomas Stark

Överklagan avslogs

Nina hjälpte Margot att överklaga, men förvaltningsrätten gick på kommunens linje. Det finns emellertid brister i underlaget, anser Nina.

– Till exempel skriver de att Margot kan komma ut på egen hand, men det stämmer inte.

Margot Freiman kan gå inomhus med rullator, men att gå utomhus utan sällskap tycker hon är både svårt och otryggt då hon redan har fallit och skadat sig flera gånger till följd av plötsliga blodtrycksfall.

Margot Freiman kan gå inomhus med rullator, men att gå utomhus utan sällskap tycker hon är både svårt och otryggt då hon redan har fallit och skadat sig flera gånger till följd av plötsliga blodtrycksfall.

Tomas Stark

Utöver det anser Nina att kommunen inte har tagit hänsyn till Margots egen önskan. Nina är även orolig för att isoleringen kan leda till att Margot till exempel tappar aptiten och får bristsjukdomar.

Alltid tidsbegränsat

Malin Rutström, enhetschef på avdelning för äldreomsorg i Sollentuna, säger att hon inte kan kommentera enskilda fall.

Men hon säger att ett pågående biståndsbeslut alltid är tidsbegränsat. Den som vill behålla insatsen måste göra en ny ansökan när det löper ut – vilket automatiskt innebär en ny biståndsbedömning. I bedömningen tar man inte hänsyn till om ett beslut kan komma att påverka personen negativt i framtiden.

– Generellt fattar vi bara beslut utifrån den enskildes sociala situation och hälsoförmåga i dag. Socialtjänstlagen bygger på att man ska titta på den enskildes situation här och nu, säger Malin Rutström.

Kan er biståndsbedömning bli stramare i ett läge där vård- och omsorgskontoret har ansträngd ekonomi?

– Nej, vi följer socialtjänstlagen som utgår från behov för att ha skälig levnadsnivå. Vi jobbar rättssäkert och tittar om det finns tidigare domar som prejudikat, särskilt om det är ovanliga eller unika ansökningar.

Margot har inte överklagat förvaltningsrättens beslut. I stället hoppas hon på en ny biståndsbedömning i höst.

– Jag sitter här och väntar på bättre tider ta mig tusan. Mina vänner finns inte kvar. Min livskvalitet är dålig. Jag är så trött på tv:n att jag nästan vill slänga ut den, säger Margot.