Mondelēz International, företaget bakom Marabou, har bekräftat för TV4 Nyheterna att fabriken i Upplands Väsby under måndagseftermiddagen fick ett anonymt bombhot skickat till sig.

"Jag beklagar verkligen att det har gått så här långt. Alla mina kollegor som sliter hårt i fabriken varje dag borde inte behöva stå ut med hot och hat. Marabou är ett svenskt varumärke, med produktion lokalt i Sverige, och de som arbetar på Marabou tillverkar inte en enda produkt som finns i Ryssland”, säger Marabous fabrikschef Daniel Norman till TV4 Nyheterna. 

På tisdagsförmiddagen bekräftade polisen bombhotet.

– Det har inkommit ett generellt hot mot hela koncernen i världen och inte specifikt mot enbart fabriken, skriver Rebecca Landberg, presstalesperson på polisen, i ett mejl.

Polisen åkte till fabriken och pratade med personal som mottagit hotet och med säkerhetschefen.

– På plats kunde även polisen tillsammans med personalen göra en gemensam bedömning att det inte fanns någon omedelbar risk att hotet skulle genomföras.

Det fanns inga tecken på att någon obehörig tagit sig in i byggnaden. Polisen utreder olaga hot mot grupp.

Svartlistade av Ukraina

Ukraina har sedan den 25 maj svartlistat livsmedelsjätten Mondelēz, som bland annat äger varumärket Marabou, Philadelphia och O'boy. De ukrainska myndigheterna anser att Mondelēz bidrar till den ryska krigskassan då bolaget bedriver verksamhet i Ryssland.

I Sverige och Norden bojkottar flera företag Mondelēz. Senast att sälla sig till raden av företag är Ikea, som förutom att sälja Marabou-produkter i svenska butiker också säljer chokladen världen över.

Mitt i har sökt Mondelēz, som meddelar att företaget inte vill ge ytterligare kommentarer.