När Måns Kämpe tar sitt första årtag börjar nedräkningen. Han ska göra omkring tre miljoner till innan han och kompanjonen Sören Kjellkvist når Västindien.

De två äventyrarna ska ta sig över hela Atlanten i en roddbåt – en resa på omkring sexhundra mil.

Mitt i når Järfällabon via telefon strax innan den våghalsiga strapatsen ska gå av stapeln.

– Just nu är vi Lagos i Portugal och här ska vi ro ner till Kanarieöarna, men det ligger ett lågtryck som vi väntar ut, säger Måns Kämpe.

Kasta ljus på miljöförstöring

Men varför sätter de sig i en roddbåt och ger sig ut på Atlanten? Dels för äventyret, men syftet är också att rikta uppmärksamheten mot hur människan påverkar våra hav – och i synnerhet Östersjötumlaren. Sveriges enda val.

– Många känner inte ens till att den finns. Nu är den snubblande nära att utrotas fullständigt, det finns bara omkring hundra fertila honor kvar. Ett djur som för inte så länge sedan var vanlig i Östersjön.

I ett försök att påverka politikerna försökte man ro över till Gotland i samband med Almedalsveckan. En tur som slutade med att delar ur besättningen fick räddas av Kustbevakningen och Måns och Sören fick vända om med oförrättat ärende.

Hur ska ni klara att ta er över Atlanten egentligen?

– Där hade vi press på oss att komma fram i tid. När vi inte skulle hinna kastade vi drivankare och väntade ut de värsta vindarna. Det kommer vi göra om det blåser upp på Atlanten också. Det är inte lönt att ro i storm, då sliter man bara ut sig.

Stormar ska inte vara något problem för deras roddbåt "Albedo".

– Med hjälp av drivankarna ligger den rätt stabilt. Däremot kan det vara obehagligt att sitta i en liten hytt och vänta ut en storm i flera dygn.

Skinn på näsan

De är inga duvungar. Sören Kjellqvist har rott runt hela Svalbard och Måns har sprungit 54 maraton och bestigit Europas högsta berg.

– Jag är mest orolig för om kroppen kommer hålla. Det här en av de tuffaste prestationerna man kan göra.

Med sig i båten har de en apparat som gör saltvatten till dricksvatten och 280 kilo konserverad mat. På båten finns en liten hytt där de båda sover.

Räddning långt borta

Vägen dit är öppet hav hela vägen. Inga öar att vila på. Skulle något oväntat hända kan räddningen vara långt borta.

– Det är väl lastbåtar som kommer närmast till hands, men det kan ju ta ett par dygn.

Med hjälp av en satellittelefon kan de nå familjen, annars är de under tre månader helt utelämnade till varandra.

Den mentala biten kan vara minst lika ansträngande som den fysiska.

– Det är en extremt begränsad yta vi har att vistas på.

Vad har du att sysselsätta dig med?

– Jag har en mp3-spelare som jag laddat på en massa musik på. Jag gillar tyngre hårdrock och grunge. Om jag tröttnat på ljudet av havet kan jag alltid lyssna på det.

Vad är det första du ska göra när du når Västindien?

– Ta mig till närmsta uteservering och beställa in en rejäl pilsner.