På tisdag den 3 november startar vaccineringen mot säsongsinfluensan för prioriterade grupper. För de över 65 och personer som tillhör någon riskgrupp är vaccinationen gratis. Övriga kan börja vaccinera sig från den 1 december.

Och i år är det särskilt viktigt att vaccinera sig, så att man inte drabbas av både influensa och covid-19. Vädjan kommer också från vården, som befarar ytterligare belastning av sjuka under pandemin.

Även säsongsinfluensan kan orsaka svår sjukdom och dödsfall.

Över hälften säger nej tack

Men nu visar en enkät som Kronans apotek låtit göra att bara en av fem tänker vaccinera sig.

Över hälften, 54 procent, säger nej medan var fjärde inte bestämt sig.

– Hur covid-19 och influensan samverkar och vilka konsekvenser det kan få vet vi ännu inget om. Men vi har sett vilka tragiska följder de här virussjukdomarna kan få, oberoende av varandra. Därför skulle jag vilja påstå att årets influensaspruta är viktigare än någonsin, säger Martin Belin, farmaceut vid Kronans apotek i ett pressmeddelande.

Värre för äldre

Av personer upp till 55 år är det färre än en av tio som tänker vaccinera sig. De som är äldre än 55 är mer benägna, men ändå bara 45 procent.

Det anser Martin Belin är en alltför låg siffra med tanke på att äldre personer löper en mycket högre risk att drabbas av allvarlig sjukdom. 

Fler i Stockholm

Siffrorna är för hela landet. Kanske är man i Region Stockholm lite mer benägna att vaccinera sig. I fjol vaccinerade sig mer än hälften av 65 till 75-åringarna i regionen mot i Stockholms län säsongsinfluensan.

I Region Stockholm erbjuds varje år personer över 65 samt yngre med vissa underliggande sjukdomar kostnadsfri vaccination mot influensa och mot allvarlig pneumokockinfektion. Influensavaccination erbjuds dessutom till gravida.

Har förtur

Under november har de förtur till vaccination. Därefter kan övriga börja vaccineras.

Influensavirus förändras ständigt, och det finns också flera olika sorters influensa. Därför kan man drabbas många gånger under livet, och man måste vaccinera sig varje år för att få skydd.

Sjukdomen covid-19 orsakas av ett annat virus än influensa.

Årets vaccinationskampanj startar den 3 november och avslutas den 28 februari 2021.