Jämfört med resten av Stockholms län är Ekerö kommun lugnt. Det framkommer även i polisens trygghetsundersökning där 77 procent upplever att de är mycketeller ganska trygga kvällstid på Mälaröarna.

Stockholmsenkäten visar däremot att 27 procent av flickorna i kommunen är oroliga för att antastas. Och i polisens trygghetsundersökning uppger 23 procent av Mälaröborna att det är ett problem att kvinnor antastas. Siffran sticker ut jämfört med 16 procent länet i snitt.

– Det är en fråga som kommunen tar på största allvar. Vår samverkansgrupp ska göra ytterligare analyser, säger Johan Elfver, press- och näringslivschef i kommunen.

– Vi tror att det har att göra med några konkreta händelser förra året som ligger färskt i minnet, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef med ansvar för tryggheten i kommunen.

Konkreta händelser bakom

Under hösten ska ett antal otrygga platser åtgärdas. Bland annat är det tunneln mellan kommunhuset och centrum som ska få belysning, speglar och en konstnärlig touch av kulturskolan. Kameror har satts upp vid utsatta platser, och utomhusmiljön har rensats upp i närheten av fritidsgårdar.

En annan fråga som samordningsgruppen också diskuterar är att Ekeröbor i större utsträckning utsätts för internetbedrägerier. 63 procent av Ekeröborna har drabbats mot 44 procent i Stockholm.