Avstår. Kvinnor känner sig otrygga utomhus på Mälaröarna. Foto: Mikael Andersson

Många rädda för överfall

Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.

  • Publicerad 16:44, 30 sep 2020

Jämfört med resten av Stockholms län är Ekerö kommun lugnt. Det framkommer även i polisens trygghetsundersökning där 77 procent upplever att de är mycket
eller ganska trygga kvällstid på Mälaröarna.

Stockholmsenkäten visar däremot att 27 procent av flickorna i kommunen är oroliga för att antastas. Och i polisens trygghetsundersökning uppger 23 procent av Mälaröborna att det är ett problem att kvinnor antastas. Siffran sticker ut jämfört med 16 procent länet i snitt.

– Det är en fråga som kommunen tar på största allvar. Vår samverkansgrupp ska göra ytterligare analyser, säger Johan Elfver, press- och näringslivschef i kommunen.

– Vi tror att det har att göra med några konkreta händelser förra året som ligger färskt i minnet, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef med ansvar för tryggheten i kommunen.

Konkreta händelser bakom

Under hösten ska ett antal otrygga platser åtgärdas. Bland annat är det tunneln mellan kommunhuset och centrum som ska få belysning, speglar och en konstnärlig touch av kulturskolan. Kameror har satts upp vid utsatta platser, och utomhusmiljön har rensats upp i närheten av fritidsgårdar.

En annan fråga som samordningsgruppen också diskuterar är att Ekeröbor i större utsträckning utsätts för internetbedrägerier. 63 procent av Ekeröborna har drabbats mot 44 procent i Stockholm.

Kvällsträning. Att träna på kvällen väcker oro bland Ekeröbor. Bilden är en arkivbild. Foto: Linda Gren

Få har utsatts

99 procent av de tillfrågade Ekeröborna uppger att de inte har utsatts för fysiskt våld under senaste året jämfört med 80 procent i resten av länet.

Händelser som utlöst oron tros vara att några flickor blev antastade på en badplats och någon i ett skogsområde förra året. En man drog även in en yngre flicka i en bil. Mannen dömdes till fängelse i två år och fyra månader för bland annat barnpornografibrott.

Visa merVisa mindre

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45