Vaccinering. Första dosen har delats ut på nästan alla skolor på Kungsholmen. Foto: Stefan Källstigen

Många elever på Kungsholmen har fått första dosen

Vaccinationen av elever mellan 12 och 15 år är i gång. På Kungsholmen har snart alla elever som tackat ja fått den första dosen mot covid-19.

  • Publicerad 09:55, 16 nov 2021

Jag har ­pratat med en del elever och det har inte varit några problem
alls

Snart har alla skolor på Kungsholmen vaccinerat de elever mellan 12 och 15 som via föräldrarna tackat ja till vaccin. Bara två skolor återstår: Konradsbergsskolan och Kungsholmens grundskola.

Där skulle vaccineringen börja direkt efter höstlovet.

– Skolorna har stor erfarenhet av vaccinationer, vi har känt oss helt trygga, säger Mikael Kaspar, grundskolechef på Kungsholmen.

Inga signaler

Skolorna tar ansvar för förberedelser, distribution av information och tillhandahållandet av lokal.

– De har stått väl förberedda och vi har inte fått några signaler om oro bland vårdnadshavare. Samarbetet mellan staden och skolorna har fungerat utmärkt, säger Mikael Kaspar.

Rålambshovsskolan är en av de skolor där eleverna fick första dosen innan höstlovet.

En stor del av eleverna har vaccinerat sig, antingen i skolan eller på anat håll, enligt skolans rektor Fredrik Boström.

– Att vi gjorde det före höstlovet kändes väldigt bra, säger han.

Vaccineringen skedde klassvis, med hjälp av både vårdcentralen och skolsköterskan. Enligt Fredrik Boström fungerade det utan några som helst problem. Det skedde i uppehållsrummet på skolgårdens paviljong.

– Det har varit en klass åt gången enligt det schema vi har satt upp. Efter det har eleverna gått från paviljongen till ett annat rum där vi haft koll på dem i 15 minuter.

I slutet av november ska den andra dosen ges, det kommer att ske på samma sätt som vid den första dosen.

Sista svaren

Kungsholmens grundskola är en av två där vaccinationen kommer att genomföras efter höstlovet.

– Det har gått väldigt smidigt med förberedelserna. Fridhemsplans vårdcentral ansvarar för vaccineringen och de har skickat info till oss och så har vi skickat ut blanketter till vårdnadshavarna. Just nu håller vi på att samla in de sista svaren, säger Guido Pillola, rektor på Kungsholmens grundskola.

Hur går snacket bland eleverna?

– Jag har pratat med en del elever och det har inte varit några problem alls. Det verkar inte vara så mycket diskussioner.