Mycket snö har fallit i Stockholm de senaste veckorna. Men medan många cykelbanor hålls torra och fina, står det sämre till med trottoarerna.

– Promenerar man till tunnelbanan och jämför trottoaren med cykelbanan är det en jätteskillnad. Cykelbanan är asfaltsren men trottoarerna är inte plogade, det är isigt under snön, säger en Brommabo som vill vara anonym och arbetar i Abrahamsberg.

Han tycker att det ser likadant ut på olika platser i Bromma, menar att staden borde prioritera att snöröja gångbanorna före cykelbanorna. Precis som han gjort tidigare år har han anmält sina synpunkter till stadens tyck till-app.

Hälften av vinterns klagomål på snö- och halkbekämpningen i västra Stockholm rör Bromma, visar siffror som Mitt i begärt ut. Dock har klagomålen varit betydligt fler under tidigare vintrar, se faktaruta.

Behöver gå på körbanan

Sophia Wallin har barn på förskola i Abrahamsberg och säger att när vägen plogas skottas snön upp på trottoaren, vilket innebär att föräldrar och barn tvingas ut i körbanan för att komma fram till förskolans ingång.

– Det är en sträcka på ungefär 30 meter, antingen får man köra ut barnvagnen i vägen eller lämna den och gå med barnet på vägen där de kommer bussar. Jag har mött flera föräldrar som varit lika förtvivlade och arga på morgonen, säger Sophia Wallin.

Hon har förståelse för att staden inte kan skotta all snö på en gång, men menar att det känns som att man valt att fokusera på att hålla cykelbanorna rena och fina.

– Förskolan är ju en samhällsviktig verksamhet. När man går med barnvagn inser man hur undermåligt det är. Jag tänker även på folk som sitter i rullstol, de kan inte ta sig ut överhuvudtaget, säger Sophia Wallin.

LÄS ÄVEN: Därför dröjer plogning av gångbanor

LÄS ÄVEN: Årets snöröjning har fått Stockholmare att ryta ifrån