Bedrägeri. En Väsbybo döms för grovt bedrägeri sedan han fått äldre kvinnor att lämna ut sina bankkort och bankkoder. Polisen uppmanar folk att vara försiktiga och att inte lämna ut kort och koder efter att ha blivit uppringda. Foto: Mostphotos

Man döms för grovt bedrägeri mot äldre kvinnor

En Väsbybo ringde upp äldre kvinnor i Nacka och Skärholmen och sa att någon tagit lån i deras namn. Han erbjöd att hjälpa till och kom sedan och hämtade kvinnornas bankkort och koder. Nu döms mannen för grovt bedrägeri.

  • Publicerad 09:32, 15 okt 2021

En kvinna i 90-årsåldern, boende i Nacka, blev uppringd av Väsbybon i oktober förra året. Mannen hävdade att någon tagit ett lån i kvinnans namn men att han kunde hjälpa henne att stoppa det. Väl hemma hos kvinnan fick han henne att lämna över bankkort och kod. Därefter gjorde han bankomatuttag och köp för nästan 24 000 kronor, enligt domen.

Nästa kvinna som blev uppringd, även hon boende i Nacka, närmar sig hundraårsstrecket. Även här fick han tillgång till kvinnans bankkort och kod, och gjorde uttag och köp för nästan 40 000 kronor. Detta hände också i oktober förra året.

Den tredje kvinnan är i 85-årsåldern och hemmahörande i Skärholmen. I detta fall lyckades Väsbybon tillskansa sig 35 000 kronor med kvinnans bankkort och kod i uttagsautomater i Alby Centrum och Fittja Centrum.

Sammanlagt har alltså mannen gjort uttag och köp för sammanlagt 100 000 kronor.

Agerade inte ensam

Enligt domen har mannen inte agerat ensam, men någon eventuell medbrottsling har inte kunnat dömas.

Åklagaren har åberopat skriftlig bevisning, framför allt i form av polisanmälningar, promemorior, fotografier och sammanställningar av transaktioner. Förhör har hållits med den nu dömde Väsbybon, som förnekar brott.

Nacka tingsrätt anser i domen att brotten är grova, "inte minst för att dessa drabbat äldre personer som varit påtagligt mer utsatta till följd av den isolering som rådde till följd av den då rådande pandemin."

Mannen döms nu för tre fall av grovt bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter på totalt 7 500 kronor. Han döms även att ersätta de tre kvinnor med de belopp han lurat av dem.

Polisens råd

Lämna aldrig ut bankkort, koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre