I januari i år ryckte en ambulans ut till en adress i Tyresö efter att en kvinna hade svimmat.

När hon undersöktes i ambulansen satte sig hennes sambo – en Tyresöbo – i ambulansens förarsäte, slog sedan på ambulansen och skrek åt ambulanspersonalen. Han öppnade också ambulansens bakdörr flera gånger, enligt en ny dom.

3 månader i fängelse

Ambulanspersonalen har uppgett i förhör att de tappade fokus, blev försenade och tvingades avbryta ett telefonsamtal med en läkare.

Mannen dömdes nyligen i Nacka tingsrätt till 3 månader i fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet samt skadegörelse vid ett annat tillfälle.

Förnekar sabotage

Mannen förnekar sabotaget, enligt domen. Han menar att hans sambo inte ville åka till sjukhus och att han ville prata med personalen. Han uppger bland annat att han inte var aggressiv och att han bara knackade lätt med fingret på ambulansdörren.

Tingsrätten anser att ambulanspersonalens "i stort sett samstämmiga berättelser är detaljrika, sammanhängande och logiska" samt mer trovärdiga än mannens.

Domen hade inte överklagats när den här artikeln skrevs. Sista dagen för överklagan är 22 april.

Sabotage mot blåljusverksamhet har funnits som brottskategori sedan januari 2020. Det året anmäldes 10 sådana brott i Tyresö kommun, enligt statistik från Brottsförebyggandet rådet.