För ungefär tre år sedan gjorde kvinnan slut med den nu dömde mannen, som är i 30-årsåldern. Ett par månader senare laddades bilder och ett videoklipp som visar hur mannen och kvinnan har sex upp på en pornografisk internetsida. Kvinnans namn stod med och materialet låg på sidan i minst ett dygn. Filmen hann få hundratals visningar, enligt tingsrättens dom.

Kränkande bilder vid hemmet

Samtidigt klistrades kränkande bilder på kvinnan upp i närheten av hennes bostad och utanför hennes barns förskola. På bilderna framgick även kvinnans namn och adress.

Mannen åtalades i våras i Attunda tingsrätt för grovt olaga integritetsintrång och för grovt förtal. Han nekade, men tingsrätten bedömde hans uppgifter som vaga och icke trovärdiga.

Kvinnans uppgifter bedömdes däremot som tillförlitliga. Därutöver fanns teknisk bevisning då mannens dator innehöll bilderna och videoklippet som laddats upp på porrsidan. Dessutom visade historiken att han hade gjort en google-sökning på ”hämnd porr” och läst i en forumtråd med rubriken ”Vilken porrsida är bra om man vill jävlas med en brud??”.

Sammantaget är det därför ställt utom rimligt tvivel att mannen är skyldig och att han ”genom detta agerande har gjort intrång i målsägandens privatliv”, resonerar tingsrätten.

142 500 i skadestånd

Filmens innehåll och spridningens omfattning gör att gärningarna får ”anses ha varit ägnade att medföra mycket allvarlig skada för målsäganden”, skriver tingsrätten, varför han har gjort sig skyldig till både grovt olaga integritetsintrång och grovt förtal.

Mannen dömdes till fängelse i nio månader. Han ska även betala skadestånd till kvinnan, 140 000 kronor för kränkning och 2 500 kronor för sveda och värk.