9 månaders fängelse. Det blev straffet för mannen som dömdes i Attunda tingsrätt. Foto: Stefan Källstigen/Most Photos

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts till fängelse.

  • Publicerad 09:10, 16 maj 2021

För ungefär tre år sedan gjorde kvinnan slut med den nu dömde mannen, som är i 30-årsåldern. Ett par månader senare laddades bilder och ett videoklipp som visar hur mannen och kvinnan har sex upp på en pornografisk internetsida. Kvinnans namn stod med och materialet låg på sidan i minst ett dygn. Filmen hann få hundratals visningar, enligt tingsrättens dom.

Kränkande bilder vid hemmet

Samtidigt klistrades kränkande bilder på kvinnan upp i närheten av hennes bostad och utanför hennes barns förskola. På bilderna framgick även kvinnans namn och adress.

Mannen åtalades i våras i Attunda tingsrätt för grovt olaga integritetsintrång och för grovt förtal. Han nekade, men tingsrätten bedömde hans uppgifter som vaga och icke trovärdiga.

Kvinnans uppgifter bedömdes däremot som tillförlitliga. Därutöver fanns teknisk bevisning då mannens dator innehöll bilderna och videoklippet som laddats upp på porrsidan. Dessutom visade historiken att han hade gjort en google-sökning på ”hämnd porr” och läst i en forumtråd med rubriken ”Vilken porrsida är bra om man vill jävlas med en brud??”.

Sammantaget är det därför ställt utom rimligt tvivel att mannen är skyldig och att han ”genom detta agerande har gjort intrång i målsägandens privatliv”, resonerar tingsrätten.

142 500 i skadestånd

Filmens innehåll och spridningens omfattning gör att gärningarna får ”anses ha varit ägnade att medföra mycket allvarlig skada för målsäganden”, skriver tingsrätten, varför han har gjort sig skyldig till både grovt olaga integritetsintrång och grovt förtal.

Mannen dömdes till fängelse i nio månader. Han ska även betala skadestånd till kvinnan, 140 000 kronor för kränkning och 2 500 kronor för sveda och värk.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42